Vlada ukida zabranu zapošljavanja u javnom sektoru – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Vlada ukida zabranu zapošljavanja u javnom sektoru

Vlada Srbije, izmenama Zakona o budžetskom sistemu, napušta princip kontrole zapošljavanja u javnom sektoru i uvodi fleksibilniji sistem zapošljavanja, shodno potrebama za kadrovima.

Umesto dosadašnjeg sistema kontrole, odnosno principa da za svakog novozaposlenog mora da se dobije odobrenje vladine komsije, institucije, ustanove i preduzeća će o zapošljavanju odlučivati sami, shodno potrebama i novcu koje raspolažu.

“Jedino ograničenje je da ne mogu zaposliti više od 70 odsto novih radnika od broja zaposlenih koji su prethodne godine otišli iz tih institucija, ustanova i preduzeća”, objasnio je Siniša Mali, ministar finansija, obrazlažući predloženi zakon pred poslanicima Skupštine Srbije.

Ova vest dolazi usred negativnog razvoja situacije u zdravstvenim ustanovama gde je i bez korone bilo malo zaposlenih, a sada, kada su mnogi kadrovi bolesni, funkcionisanje sistema se dovodi pod znak pitanja.

Vlada će dodatno pokušati da motiviše zdravstvene radnike povećanjem zarada od pet odsto koje stupa na snagu 1. januara. Ostalim zaposlenima u državnom sektoru plate bi trebalo da budu povećane za 3,5 odsto, a potom od aprila iduće godine za dodatnih 1,5 odsto.

Na adrese 1,717 miliona penzionera u Srbiji 18. decembra stići će jednokratna pomoć od po 5.000 dinara, ukoliko poslanici, kako je rekao ministar Mali, podrže izmene Finansijskog plana PIO fonda. To nije sve jer ministar finansija tvrdi da će od 1. januara 2021. godine, po švajcarskoj formuli, penzije biti povećane za 5,9 odsto.

Izvor: Danas

Tags
Back to top button