Konkurencijsko veće BiH odobrilo NLB-u preuzimanje Komercijalne banke – Bankar.rs
ANALIZEBANKEDOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Konkurencijsko veće BiH odobrilo NLB-u preuzimanje Komercijalne banke

Konkurencijsko veće BiH ocenilo je dopuštenom koncentraciju na tržištu pružanja bankarskih usluga na teritoriji Bosne i Hercegovine kojom Nova ljubljanska banka d.d. Ljubljana (NLB) kupovinom većinskog paketa deonica, stiče kontrolu nad Komercijalanom bankom a.d. Beograd.

Veće je rešenje o dozvoljenoj koncentraciji usvojilo 20. novembra, a informaciju o tome je objavilo u saopštenju za javnost 9. decembra.

Prema najavama, postupak preuzimanja Komercijalne banke od NLB-a trebalo bi da bude završen do kraja godine, a nedavno je stigla i neophodna saglasnost Evropske centralne banke.

Predsednik Uprave NLB-a Blaž Brodnjak kazao je prije nekoliko meseci da će Banka zadržati brend Komercijalne banke, odnosno da će se zvati NLB Komercijalna banka.

Preuzimanjem Komercijalne banke, NLB stiče kontrolu i nad Komercijalnom bankom a.d. Banja Luka, te će slovenačka bankarska grupacija uz kćerke sa sedištima u Sarajevu i Banjoj Luci imati u BiH tri podružnice.

Za očekivati je da će u budućnosti doći do spajanja/pripajanja, odnosno konsolidacije podružnica u Bosni i Hercegovini.

Budući da i Komerciijalna banka i NLB posluju i u Crnoj Gori ovo spajanje će se odraziti i na crnogorski bankarski sektor.

Država Srbija je prodala 83,2 odsto akcija Komercijalne banke za 387 miliona evra, a do završetka preuzimanja od ove transakcije trebalo da ukupno prihoduje oko 460 miliona evra.

Tags
Back to top button