Ralf Hamers pretvara UBS u digitalnog bankarskog diva – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKESVE VESTI

Ralf Hamers pretvara UBS u digitalnog bankarskog diva

Holanđanin Ralf Hamers nedavno je preuzeo vođstvo švajcarskog bankarskog diva UBS. Koliko god se činilo da je to slatka funkcija, Hamersu neće biti nimalo lako. Od bivšeg glavnog izvršnog direktora holandskog ING-a, očekuje se, naime, da UBS pretvori i u digitalnog bankarskog diva, a taj se segment u UBS-u godinama zapostavljao.

Hamers je zaslužan za vodeću ING-ovu digitalnu transformaciju, dodajući milione klijenata širom Evrope koji koriste svoje telefone kako bi pretraživali hipoteke, osiguranje i štedne račune, bez papirnatih obrazaca ili poseta filijalama. Više od trećine kupaca ING-a komunicira sa bankom isključivo putem mobilnih uređaja, a banka ima 13,4 miliona klijenata koji plaćaju više od jedne usluge, što je 70% više u odnosu na vreme pre Hamersovog mandata iz 2013. godine.

Kao i ostatak industrije, i UBS je pokušao da smanji troškove i poveća prihode jer pasivno ulaganje reže nekad unosne naknade za upravljanje, a negativne kamatne stope poništavaju tradicionalni model depozita i pozajmljivanja.

Od finansijske krize, UBS je smanjio svoju investicionu banku, koja je izgubila tlo pod nogama američkih divova, i umesto toga usredsredio se na služenje milijarderima širom sveta. UBS sada upravlja sa 2,3 biliona američkih dolara vrednom privatnom imnovinom, ali još uvek pokušava otkriti kako skupo i osetljivo poslovanje učiniti učinkovitijim – i kladi se da Hamersov tehnološki pametni pristup može pomoći da se do toga dođe.

“Ralf je bio jedan od prvih rukovodilaca velike banke koji je video važnost IT-a”, kaže Ali Niknam, osnivač internet banke Bunq.

Hamers je ING uporedio sa tehnološkim startapom i poveo timove rukovodilaca na brojne izlete u Silicijumsku dolinu. Nastojao je da neguje kreativnu kulturu sa kursevima joge, opuštanjem i velnes programima u kancelarijama, a želeo je da novo sedište bude fizička manifestacija tog stila.

Ipak, u Holandiji je Hamers najpoznatiji po veličini svoje plate i po 775 miliona evra kazne koju je banka platila za rešavanje slučaja pranja novca. 2018. nadzorni odbor predložio je povećanje njegove plate za otprilike polovinu, na tri miliona evra godišnje – i dalje relativno skromno prema svetskim bankarskim standardima – ali je povukao ponudu nakon negodovanja javnosti i oštrih reči holandskog premijera. Šest meseci kasnije javni tužilac izrekao je kaznu, rekavši da je banka stavila “dobit pre usklađivanja”, barem delimično jer je vrh uprave dao pogrešan ton.

Plata verovatno neće biti problem u UBS-u. Iako švajcarska banka nije otkrila Hamersovu platu, odlazeći izvršni direktor Serđo Ermoti jedan je od evropskih najplaćenijih bankara, koji je prošle godine zaradio više od 12 miliona dolara.

Tags
Back to top button