Addiko bank: Nakon predsednika, ostavku najavio i zamenik Nadzornog odbora – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKESVE VESTI

Addiko bank: Nakon predsednika, ostavku najavio i zamenik Nadzornog odbora

Nakon predsednika Nadzornog odbora, Hans-Herman Lotera, ostavku na funkciju u nadzornom telu Addiko bank AG najavio je i zamenik predsednika Hening Giesecke, izveštava Indikator.ba.

Njegova funkcija zamenika predsednika i člana Nadzornog odbora prestaće sa završetkom godišnje skupštine bankarske grupacije 27. novembra 2020., isto kao i u slučaju Lotera.

Giesecke je u Nadzornom odboru Addiko Bank AG od početka transformacije 2015. godine, sa primarnim fokusom na uspostavljanju razboritog pristupa riziku i implementaciji Addikovog novog održivog okvira rizika.

Hans-Herman Loter najvio je odlazak početkom septembra.

Addiko banka je za devet mjeseci 220. godine ostvarila neto gubitak u visini od 6,4 miliona evra. Zahvaljujući dobrom poslovanju u trećem kvartalu gubici su bili upola manji nego u prvoj polovini godine, kada su iznosili 12,2 miliona evra.

U prva tri kvartala prošle godine Addiko banka prijavila je neto dobit od 23,4 miliona evra.

Nesigurnosti tokom korona krize doveli su do povećanja troškova rizika za kredite na 37,8 miliona evra do septembra, navela je banka.

Addiko Group očekuje da će poslednji kvartal 2020. godine karakterizirati nizak nivo aktivnosti na novom odobravanju kredita, uglavnom vođene visokim stopama nezaposlenosti, ograničenim ekonomskim razvojem i smanjenom potražnjom za finansiranjem, što će sigurno uticati na neto bankarski prihod.

Dodatni pritisak na prihod od kamata kod potrošačkih kredita je uzrokovan sprovođenjem regulatornih ograničenja uspostavljenih tokom 2019. godine u mnogim zemljama u kojima posluje Addiko banka.

Tags
Back to top button