Slovenci izglasali zabranu rada trgovina nedeljom – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Slovenci izglasali zabranu rada trgovina nedeljom

U Sloveniji će trgovine biti zatvorene nedeljom i praznicima, odlučili su zastupnici parlamenta.

U utorak su usvojene izmene Zakona o trgovini koje uz retke izuzetke zabranjuju rad trgovina nedeljom i praznicima, a koje su podržala 72 od 88 zastupnika na glasanju u Narodnoj skupštini.

Izuzeci koji su dozvoljeni su trgovine sa prodajnim prostorom do 200 kvadratnih metara na benzinskim pumpama, graničnim prelazima, lukama, aerodromima, železničkim i autobuskim stanicama te bolnicama.

Takođe, nedjeljom i državnim praznicima biće otvorene i preostale manje trgovine površine do 200 kvadratnih metara, ako će poslove u njima obavljati trgovinski subjekti odn. njihovi predstavnici, ali i učenici, studenti i penzioneri.

Pitanje trebaju li trgovine biti zatvorene nedeljom i praznicima muči javnost u Sloveniji decenijama. Njime se bavio Ustavni sud, a u septembru 2003. građani su o tome pitani i na referendumu. Zabranu rada nedeljnih trgovina u to je vreme podržalo nešto više od 57 odsto birača koji su izašli na birališta.

Juče usvojenim amandmanima protivi se ekonomska komora Slovenije, a najavili su i mogućnost ocene ustavnosti zakonskog rešenja.

Izmjena zakona stupiće na snagu 15 dana nakon objave u Narodnim novinama.

Tags
Back to top button