Globalni fintech sektor suočen sa “egzistencijalnom krizom” – Bankar.rs
ANALIZEFinTechINOVACIJESVE VESTI

Globalni fintech sektor suočen sa “egzistencijalnom krizom”

Globalni fintech sektor suočen je s “egzistencijalnom krizom”, kaže McKinsey, dok izvori finansiranja presušuju tokom tekuće pandemije Covid-19.

Da bi se snašli u ekonomskom padu uzrokovanom virusom, evropski fintech-ovi trebaće da prilagode svoju knjigu planova i strategija, kaže konsultantska kuća, što ukazuje na duboki pad za taj sektor.

Nakon što su od 2014. rasla više od 25% godišnje, ulaganja u sektor opala su za 11% na globalnom nivou i za 30% u Evropi u prvoj polovini 2020. godine, kaže McKinsey, pozivajući se na podatke iz Dealroom-a.

U julu 2020. godine, nakon višemesečnih blokada vezanih za Covid-19 u većini evropskih zemalja, pad je bio još veći, 18% globalno i 44% u Evropi, u odnosu na prethodnu godinu.

“Ovo predstavlja značajan izazov za fintech-e, od kojih mnogi još uvek nisu profitabilni i imaju kontinuiranu potrebu za kapitalom dok dovršavaju svoj inovacioni ciklus: privlačenje novih kupaca, pročišćavanje predloga i u konačnom unovčavanje njihovih razmera kako bi doneli profit”, navodi McKinsey.

Analizirajući podatke o prikupljanju sredstava za poslednje tri godine iz Dealroom-a, konsultantska kuća je otkrila da će biti potrebno čak 5,7 milijardi evra za održavanje EU fintech sektora do druge polovine 2021. godine – tačke u kojoj bi mogla početi da se razvija neka vrsta ekonomske normalnosti .

Fintech uglavnom nije u mogućnosti da pristupi shemama spašavanja zajmova zbog svog predprofitnog statusa.

Podsektori kao što su digitalne investicije, digitalna plaćanja i regtech, koji su se suočili sa krizom zbog promena u ponašanju, čini se da će uzimati veći udeo u finansiranju, navodi kompanija.

Međutim, digitalne banke poput Monza sa poslovnim modelom koji troši novac, a koji zahteva kontinuirano finansiranje investitora, suočavaju se sa zabrinjavajućom budućnošću.

Tags
Back to top button