FED: Referentna kamata ostaje na nuli bar do 2023. – Bankar.rs
ANALIZEBANKESLIDERSVE VESTI

FED: Referentna kamata ostaje na nuli bar do 2023.

Američki FED najavio je da će njegova referentna kamatna stopa na kratkoročne pozajmice verovatno ostati na nuli najmanje do 2023. godine, a možda i duže.

Predsednik FED-a Džerom Pauel rekao je sinoć na konferenciji za novinare da, iako se ekonomija oporavlja brže nego što se očekivalo, tržište rada još trpi udarce korona-krize i da su izgledi neizvesni, izveštava AP.

Stopa nezaposlenosti konstantno opada od proleća, ali se i dalje drži na 8,4 odsto.

“Iako pozdravljamo napredak privrede, nećemo izgubiti iz vida milione Amerikanaca koji su još bez posla“, rekao je Pauel.

FED je ostavio svoju referentnu kamatnu stopu na nepromenjenom nivou od približno nula posto, na kojem se nalazi od marta, kada je pandemija počela da se pojačava.

Kreatori politike FED-a se nadaju da će nastavak perioda niskih kamatnih stopa podstaći veće zaduživanje i potrošnju, mada njihova politika takođe nosi rizik od naduvavanja balona cena akcija ili druge finansijske imovine, navodi AP.

U saopštenju sa dvodnevnog sastanka FED-a navodi se da centralna banka neće povećavati cenu zaduživanja dok god inflacija ne dostigne 2,0 posto, pri čemu će tokom dužeg perioda verovatno„umereno prelaziti“ taj nivo.

CNBC prenosi da se prema poslednjim FED-ovim projekcijama očekuje da će bazna inflacija ostati na niskom nivou i da neće dostići targetiranu stopu od 2,0 procenta do 2023. godine.

Dok neki stratezi i investitori na Vol stritu smatraju da bi inflacija mogla da postane problem, iz FED-a navode da više brinu zbog potencijalne deflacije.

Američka centralna banka takođe očekuje da se situacija na tržištu rada poboljša do 2023, kada bi nezaposlenost trebalo da iznosi 4,0 procenta, što je ispod dugotrajne stope od 4,1 posto.

FED je takođe poručio da će nastaviti da kupuje državne i hartije od vrednosti pokrivene hipotekom u iznosu od oko 120 milijardi dolara mesečno, u nastojanju da održi dugoročne kamatne stope na niskom nivou.

Akcije su neposredno nakon objave FED-ovog saopštenja porasle, ali su kasnije krenule silaznom putanjom, pri čemu je indeks S&P pao za 0,5 posto.

Tags
Back to top button