Azijske berze: Ulagači oprezni, dolar i dalje pada – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Azijske berze: Ulagači oprezni, dolar i dalje pada

Na azijskim berzama se danas trguje oprezno jer širenje korona virusa u svetu ne daje previše razloga za optimizam, no ulagači se nadaju novim podsticajnim merama u američkoj ekonomiji.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, bio je jutros oko 7:00 sati u plusu 0,1odsto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio gotovo jedan odsto, dok su cene deonica u Australiji pale 0,2 odsto. U Hong Kongu, Južnoj Koreji, Singapuru i Šangaju porasle su, pak, između 0,1 i 1,1 odsto.

Na azijskim berzama vlada oprez jer su juče na Wall Streetu cene deonica pale, nakon što je objavljen izveštaj o slabljenju poverenja potrošača u SAD-u u julu zbog nepopustljivog širenja korona virusa.

A na valutnim tržištima je dolar oslabio jer se očekuje da će čelnici Feda poručiti da će nastaviti vođenje popustljive monetarne politike i da će preduzeti i dodatne mere za podsticanje ekonomije ako to bude potrebno.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, kreće se jutros oko 93,76 bodova, oko najnižg nivoa u dve godine, dok je juče u ovo doba iznosio 93,85 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti pao sa jučerašnjih 105,55 na 105,15 jena.

No, američka valuta je blago ojačala u odnosu na evropsku, pa je cena evra skliznula na 1,1720 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1735 dolara.

Tags
Back to top button