Intesa Sanpaolo preuzela 71,9 odsto UBI Banca – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Intesa Sanpaolo preuzela 71,9 odsto UBI Banca

Italijanska Intesa Sanpaolo banka u utorak je ostvarila potpunu pobedu u borbi za preuzimanje UBI Banca, osiguravajući dvotrećinsku većinu koja joj je potrebna da bi apsorbirala manjeg rivala i iskoristila najveće koristi od sporazuma.

Ukupan doseg preuzimanja iznosi 71,9 odsto čime milanska banka stiče kontrolu u skupštini deoničara konkurenta i za vanredne transakcije.

Nakon pet meseci od predstavljanja ponude, Intesa je uspela u svom planu koji, između ostalog, predviđa ispunjavanje antitrustovskih zahteva da Bperu proda više od 500 filijala i da se do 2022. stvori grupa od 5 milijardi evra zarade uz sinergije koje će doneti 700 miliona evra.

Nakon početnog otpora, počevši od deoničara Car, koji su grupisali oko 20% kapitala Ubi-ja, Intesa Sanpaolo je poboljšanjem ponude koja uključuje više od 40 odsto premije, privolila preostale deoničare koji su na kraju pristali da prodaju deonice.

Pored maloprodajnih svetskih i institucionalnih ulagača, fondacije Cassa di Risparmio di Cuneo i Banca del Monte di Lombardia, pridružili su im se i veliki preduzetnici iz Brescie i, konačno, iz Bergama.

Ova operacija, prema analitičarima, neće se ograničiti na konsolidaciju uloge Intesa Sanpaolo kao prve italijanske banke. Sve više stručnjaka najavljuje novu fazu konsolidacije među kreditnim institucijama u ovoj zemlji, a u središtu su Monte dei Paschi, Banca Bpm, grupa Modena i druge.

Izvor: Indikator.ba

Tags
Back to top button