Britanske kompanije nespremne za Bregzit – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Britanske kompanije nespremne za Bregzit

Tri četvrtine britanskih firmi nije spremno za Bregzit, pokazalo je istraživanje koje je objavio Institut IoD (Institute of Directors).Polovina od gotovo 1.000 anketiranih poslovnih lidera navodi da trenutno ne može da se pripremi, između poremećaja izazvanog pandemijom koronavirusa i potrebe o detaljnom izlasku Velike Britanije iz EU do kraja prelaznog perioda krajem decembra.

Četvrtina je rekla da je spremna, uglavnom u finansijskom sektoru.

IoD poziva na “progresivno sprovođenje u korist svih” promena koje će proizać iz Bregzita, i na “pomoć kako bi mala i srednja preduzeća mogla imati pristup stručnjacima” i bolje se pripremila.

Velika Britanija najavila je u nedelju pomoć od 705 miliona funti (768 miliona evra) namenjenu jačanju svojih granica kako bi bila spremna od kraja prelaznog perioda Bregzita do kraja godine.

Vlada će ove nedelje pokrenuti veliku informativnu kampanju kako bi podstakla kompanije i pojedince da “iskoriste mogućnosti” za koje veruje da će se pojaviti zahvaljujući izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, kao rezultat referenduma iz juna 2016.

Nova runda pregovora sa EU trebalo bi da se održi 20. jula u Londonu.

Izvor: Beta

Tags
Back to top button