Najveće kompanije se usled korona krize zadužuju dodatnih bilion dolara – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

Najveće kompanije se usled korona krize zadužuju dodatnih bilion dolara

Kompanije širom sveta će se usled pandemije korona virusa dodatno zadužiti za skoro 1.000 milijardi (bilion) dolara samo tokom 2020. godine, prenosi agencija Rojters.

U studiji koja je obuhvatila 900 najvećih globalnih kompanija navodi se da će nivo korporativnog duga skočiti za 12 odsto, na ukupno 9,3 biliona dolara.

I prošle godine je zabeležen nagli rast korporativnog duga od oko osam odsto, ali je to uvećanje bilo izazvano akvizicijama na tržištu kapitala, otkupom akcija ili isplatom dividendi.

Kompanije su od januara do maja na tržište obveznica plasirale 384 milijardi dolara, a u analizi se navodi da su poslednjih nedelja u zaduživanju prednjačile rizičnije firme, sa nižim kreditnim rejtingom.

Na trenutno stanje su uticali i državni programi otkupa korporativnih obveznica, koje sprovode centralne banke.

Dobit pre oporezivanja za analiziranu grupu od 900 kompanija ukupno je porasla 9,1 odsto, na 2,3 biliona dolara, dok je udeo dobiti koja odlazi na servisiranje kamata dostigao novi maksimum.

Američke kompanije duguju skoro polovinu svetskog korporativnog duga ili 3,9 biliona dolara, a doživele su najbrže povećanje u poslednjih pet godina od bilo koje druge značajne ekonomije, osim Švajcarske.

Nemačka se nalazi na drugom mestu sa firmama koje duguju 762 milijardi dolara.

U toj zemlji se nalaze i tri najzaduženije globalne kompanije, uključujući i Folksvagen kao najzaduženiju, koja sa 192 milijarde dolara duga po visini ukupnih dugovanje ne zaostaje za zemljama poput Južne Afrike ili Mađarske.

Analitičari ipak navode da četvrtina kompanija u grupi analiziranih uopšte nemaju dug, a neke imaju ogromne rezerve novca, poput Alfabeta, Guglove matičnekompanije, koja u “kasici” ima oko 104 milijarde dolara.

Tags
Back to top button