Šesnaest glavnih banaka stvara evropsko rešenje za plaćanja – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIBANKEElektronsko bankarstvoEVROPSKE BANKEINOVACIJEMobilna placanjaSVE VESTI

Šesnaest glavnih banaka stvara evropsko rešenje za plaćanja

Grupa od 16 glavnih evropskih banaka iz pet zemalja (Belgije, Francuske, Nemačke, Holandije i Španije) utrla je put za buduće pokretanje Evropske inicijative za plaćanje (EPI).

Ambicija EPI-ja je da stvori jedinstveno panevropsko rješenje za plaćanje kojim će se koristiti Instant Payment / SEPA Instant Credit Transfer (SCT Inst), koji će ponuditi karticu za potrošače i trgovce širom Evrope, digitalni novčanik i P2P plaćanja.

Rešenje ima za cilj da postane novo standardno sredstvo plaćanja za evropske potrošače i trgovce u svim vrstama transakcija, uključujući trgovinu putem interneta, on-line, podizanje gotovine i “peer-to-peer”, pored postojećih međunarodnih rešenja plaćanja.

Cilj EPI-ja je daponudi rešenje za digitalno plaćanje koje se može koristiti bilo gde u Evropi i nadići fragmentovani krajolik koji trenutno i dalje postoji. Čineći to, osnivači EPI reaguju na trgovinske i potrošačke zajednice koje su pozvale inicijative za plaćanje da preuzmu panevropski pristup.

EPI će pre svega koristiti evropskim građanima, podstaknuti inovacije u svetu plaćanja. Više od 50 odsto transakcija plaćanja na malo u Europi i danas se vrši gotovinom.

Postojeća rešenja za digitalno plaćanje su u Evropi fragmentirana, a evropski građani još uvek nisu u mogućnosti digitalno da plaćaju svugde. Štaviše, kriza Covid-19 ukazala je na potrebu za ujedinjenim evropskim rešenjem za digitalno plaćanje. U tom smislu, EPI također ima za cilj da uskladi evropski platni ekosistem banaka, trgovaca i pružalaca platnih usluga, doprinoseći tome jačanju jedinstvenog tržišta i evropske digitalne agende,prenosi Indikator.ba.

Očekuje se da će se početak implementacijske faze ostvariti u narednim sedmicama stvaranjem privremene kompanije u Briselu, koja će utvrditi jasne rezultate, uključujući dovršenje tehničkog i operativnog plana i pokretanje provedbenih radova kako bi se postigao najbolje korisničko iskustvo u klasi.

Svaka banka će evaluirati postignuća ove privremene kompanije pre nego što pređu na konačnu korporativnu strukturu EPI-ja.

Tags
Back to top button