MMF: Teško do potpunog oporavka čak i u 2021. – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

MMF: Teško do potpunog oporavka čak i u 2021.

Globalnoj ekonomiji trebaće daleko duži period da se oporavi od šoka prouzrokovanog od virusa korona nego što se prvobitno mislilo, izjavila je čelnica Međunarodnog monetarnog fonda, naglašavajući opasnost od protekcionizma.

Kristalina Georigieva, generalna direktorka MMF-a rekla je da će fond verovatno revidirati prognozu smanjenja BDP-a od 3% u 2020. godini, ali nije navela nikakve detalje. To bi verovatno moglo dovesti i do promene u prognozi fonda o delimičnom oporavku od 5,8% u 2021. .

Naime, u intervjuu za agenciju Rojters, ona je rekla da na osnovu podataka koje dobijaju svakodnevno iz celog sveta, stanje je daleko teže nego se očekivalo.

“Očigledno je da to znači da će trebati daleko duži period da se svet oporavi od krize”, kaže Georgieva, ne navodeći na koje podatke tačno misli.

Naime, u aprilu je MMF, globalni zajmodavac prognozirao da će zatvaranje preduzeća i zaustavljanje rada kompanija zbog usporavanja širenja virusa dovesti svet u najdublju recesiju još od Velike depresije 1930-ih. Međutim, podaci koji su od tada objavljeni, upućuju na još loših vesti, kaže Georgieva.

Narednog meseca MMF se priprema da objavi nove globalne projekcije. Globalni izgledi ostaju fokus ministara finansija naprednih ekonomija G-7, koji bi trebalo da se sastanu ovih dana, istina, ne direktno.

Georgieva kaže da je MMF trenutno fokusiran na sveprisutne rizike od visokog duga, deficita, nezaposlenosti, bankrota, povećanog siromaštva i nejednakosti tokom perioda oporavka. Međutim, ona kaže da ova kriza će ojačati digitalnu ekonomiju, povećavajući transparentnost, usled čega će čak i male firme dobiti pristup tržištu.

Upitana za obnovljene tenzije između SAD i Kine, dve svetske najveće ekonomije, Georgieva kaže da apeluje na ove zemlje da održe otvorenu komunikaciju ali i protok robe koji decenijama održavaju globalni rast.

“Moramo održati trgovinski protok otvorenim, posebno kada je reč o medicinskoj opremi, hrani te moramo vremenom naći put da prvaziđemo ono što se dešava zbog trenutne krize. Želimo da nastavimo da gradimo prosperitetnu budućnost za sve, prevazilazeći ožiljke koji mogu proizaći iz ove krize”, kaže Georgieva.

Napetosti između Sjedinjenih Američkih Država i Kine porasle su poslednjih nedelja, a zvaničnici obe strane su nagovestili da bi teško postignuti sporazum koji je rešio 18-mesečni trgovinski rat mogao da bude ugrožen svega nekoliko meseci nakon što je potpisan.

Gerogieva je upozorila protiv protekcionizma, što bi svakako bio rezultat ove krize.

“Ne smemo okrenuti leđa stvarima poput saradnje i trgovine koji omogućavaju da se troškovi roba i usluga snize, uz istovremeni rast prihoda, što omogućava smanjenje siromaštva u nekim zemljama”, kaže Georgieva.

Georgieva, koja ističe da je MMF i formiran da ojača finansijsku stabilnost, olakša trgovinu i smanji siromaštvo širom sveta, trenutno dao hitnu finansijsku pomoć za 56 zemalja, te da će uskoro odlučiti o 47 dodatnih zahteva, što pre bude moguće.

Iz MMF-a poručuju da je do sada podeljeno 21 milijarda dolara hitne finansijske pomoći, sa niskom kamatnom stopom.

Georgieva je rekla da bi fond mogao da obezbedi i grantove koji bi pomogli najsiromašnijim zemljama da pokriju svoje dugove za otplatu duga prema MMF-u do kraja godine.

Tags
Back to top button