Italijani zbog korona krize prodaju zlato – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Italijani zbog korona krize prodaju zlato

Masimilijano Barota kaže da je naglo porastao broj mušterija koje dolaze u njegovu radnju u Rimu da prodaju zlato. Toj je dokaz duboke ekonomske krize u koju su Italijani zapali zbog mera za suzbijanje epidemije Covid-19, piše Rojters.

Osmonedeljna blokada se postepeno ubalažava od 4. maja, ali je bacila ekonomiju na koljena. Kompanije su pritisnute dugovima, a pojavile su se desetine hiljada novih nezaposlenih, dodaje agencija. Evropska komisija očekuje pad italijanske ekonomije za skoro deset odsto ove godine.

“Zabeležili smo povećanje od oko 50 odsto u našim kupovinama zlata od privatnih mušterija ove godine, posebno u poslednje dve nedjelje”, rekao je Barota, menadžer tri prodavnice “Kompro oro”.

Zlatare, kojih ima oko šest hiljada širom zemlje, nicale su velikom brzinom tokom najdublje italijanske recesije 2012, kada su građani, boreći se da prežive, prodavali sve, od vjenčanih prstena do zlatnih zuba, piše Rojters.

Međutim, one nisu jedina opcija za Italijane teško pogođene krizom. Zalagaonice, u kojima ljudi prodaju sitnice ili ih koriste kao garanciju za zajmove, mnogo manje su rasprostranjene, ali je i u njima trgovina dinamična.

Rojters piše da se zlato, koje se smatra sigurnom imovinom u doba previranja, takođe uveliko kupuje u poslednje vreme, što je dovelo do porasta njegove vrednosti.

Barota je rekao da je u poslednja dva meseca, potražnja za zlatnim polugama i kovanicama u njegovoj prodavnici, koja je nastavila da radi preko interneta tokom izolacije, porasla za 50 odsto u odnosu na prošlu godinu, mada je cena za gram porasla 25 odsto od decembra.

Tags
Back to top button