EU najavila recesiju “istorijskih razmera” – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

EU najavila recesiju “istorijskih razmera”

Evropska unija prognozira “recesiju istorijskih razmera” zbog uticaja korona virusa, a koji će, kako se predviđa, stvoriti ekonomski pad veći od sedam odsto.

Ovo predviđanje iskazano je u prvoj službenoj prognozi štete koju je nanijela pandemija na ekonomiju bloka.

Očekuje se da će se ekonomija u 27-članom bloku ove godine smanjiti za 7,5 odsto, pre nego što će porasti za oko šest odsto 2021. godine. Grupa 19 zemalja koje koriste evro kao svoju valutu primetiće rekordan pad od 7,75 odsto ove godine i rasti će 6,25 odsto u 2021. godini, navela je Evropska komisija u prolećnoj ekonomskoj prognozi.

Više od 1,1 milion ljudi zarazilo se virusom širom Evrope, a preko 137.000 ih je umrlo, saopšteno je iz Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti. Nejasni podaci o epidemiji, niska stopa testiranja i opterećenje zdravstvenih sistema, znače da je istinski uticaj pandemije mnogo veći, javlja AP.

Evropska komisija je 13. februara predvidela “put stabilnog, umerenog rasta” za ovu i sledećih godina, od 1,2 odsto. Tada su nesigurnost u vezi s američkom trgovinskom politikom i trgovinskim sporazumom o Bregzitu, uz tenzije u Latinskoj Americi i na Bliskom istoku, bile glavne pretnje.

Tags
Back to top button