Dolar raste, akcije na azijskim tržištima padaju – Bankar.rs
ANALIZEFOREXIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Dolar raste, akcije na azijskim tržištima padaju

Dolar je blago ojačao danas, akcije na azijskim berzama beleže gubitke a pale su i cene nafte, jer su nove tenzije između SAD i Kine o poreklu korona virusa ugušile optimizam investitora u pogledu vraćanja globalne ekonomije na staze rasta.

Investiciona aktivnost na azijskim berzama je bila slabog intenziteta, pri čemu su tržišta u Kini i Japanu bila zatvorena zbog praznika, a fjučersi američkih akcija su zaključeni u minusu od 0,7 procenata, izveštava Rojters.

Indeks fjučersa FTSE skliznuo je za 0,6 odsto, a izgleda da će i evropske akcije posle prvomajskog predaha predaha novu trgovačku nedelju započeti u padu. Terminski indeks EuroSTOKS 50 potonuo je za 3,0 posto, prenosi Dnevnik.

Cena američke sirove nafte prekinula je seriju rasta zabeleženu tokom tri uzastopne trgovinske sesije, potonuvši za čak 6,0 procenata, dok je američki dolar ojačao na jednonedeljni maksimum prema australijskom i novozelandskom dolaru, valutama koje su osetljive na rizik.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija, MSCI, bez japanskih, oslabio je za 2,5 posto povučen sunovratom Hongkonške berze, čiji je indeks Hang Seng, nakon dvodnevnog praznika, registrovao najveći pad u poslednjih šest sedmica.

Dešavanja na azijskim tržištima ukazuju na nastavak sumornog berzanskog raspoloženja na startu maja, koji su u petak nagovestili turobni američki ekonomski podaci i pretnja novim trgovinskim ratom između dve najveće svetske ekonomije.

Naime, proizvodna aktivnost u SAD je pala prošlog meseca na najniži nivo u poslednjih 11 godina, privatna potrošnja je kolabrirala a zahtev za dobijanje naknade za nezaposlenost je podnelo čak oko 30,3 miliona Amerikanaca.

Pored toga, pesimizam među tržišnim akterima podgrejali su američki predsednik Donald Tramp i državni sekretar Majk Pompeo koji su iznova optužili Kinu da je izvor pandemije novog virusa Kovid-19.

Najnoviji napad na Peking stigao je u nedelju od Pompea, koji je rekao da postoji “znatna količina dokaza” da je virus nastao u laboratoriji u centralnom kineskom gradu Vuhan.

Pompeo nije pružio ni jedan dokaz niti je osporio zaključak obaveštajne službe SAD-a da virus nije stvorio čovek, a kineski Global Tajms je u današnjem uvodniku ocenio da on “blefira” pozivao Sjedinjene Države da iznesu dokaze.

Mada su tržišta u kontinentalnoj Kini zatvorena, juan je na berzama na primorskom jugu zemlje pao danas na šestonedeljni minimum od 7,1560 juana za dolar, pre nego što je sredinom trgovinske sesije stabilizovao.

Australijski dolar se spustio se ispod 64 centa prvi put u poslednjih nedelju dana, potonuvšis za 0,5 odsto, na 0,6385 američkih dolara.

S druge strane, japanski jen je porastao za 0,2 procenta na 106,72 jena za dolar, dok su evro, britanska funta i novozelandski dolar skliznuli na trgovanju u Aziji, na šta je uticala i takozvana japanska praznična “zlatna nedelja”, koja će gtrajati do četvrtka, kada bi vberza ponovo trebalo da pocne s radom.

Na robnim tržištima, cena fjučersa američke “lake” nafte WTI zaključena je na 18,74 dolara za barel, ili u padu za jedan dolar, dok su fjučersi severnomorske nafte “brent” oslabili za 1,0 odsto, ili za 27 centi, na 26,22 dolara po barelu.

Cena zlata je porasla na 1.700 dolara po unci.

 

Tags
Back to top button