Banke se suočavaju sa povećanim rizikom pranja novca – Bankar.rs
ANALIZEBANKEDOMAĆE BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Banke se suočavaju sa povećanim rizikom pranja novca

Pohod na finansijski kriminal povezan sa korona virusom predstavlja novi izazov za banke, koje bi se mogle suočiti sa značajnim reputacionim i regulatornim posledicama ako se ustanovi da su postupale neetično tokom krize, upozoravaju stručnjaci za regulisanje tržišta i poštovanje zakona.

“U ovom trenutku dolazi do povećanja rizika od prevare, pranja novca, podmićivanja i korupcije – šeme koje žele da iskoriste pandemiju – a istovremeno se može pojaviti smanjena sposobnost usklađenosti funkcija kako bi ostale sigurne”, rekla je Nikolet Kost de Sevres, koja u Parizu u Mayer Brownu vodi istrage i regulatornu praksu.

Kako su poslovne operacije poremećene i prevaranti nastoje da iskoriste epidemiju korona virusa, bankama postaje sve složenije i izazovnije prepoznati loše aktere i sumnjive transakcije.

Britanska nacionalna agencija za borbu protiv kriminala 26. marta upozorila je da “kriminalci iskorišćavaju pandemiju COVID-19 kako bi prevarili ljude” i da će se “to samo povećati”. To uključuje porast sajber napada i internet prevara za kupovinu gde prevaranti prodaju nepostojeće medicinske potrepštine ili lažne testove za testiranje.

Kako su kriminalci visoko prilagodljivi, verovatno će se pojaviti nove tehnike i kanali pranja novca, objavila je 31. marta Evropska bankarska agencija.

“Neizbežno je da, kada god imate povećani rizik od sajer prevara i kriminala, istovremeno se povećava rizik od pranja novca”, rekao je Julian Hui, viši stručni saradnik u regulatornoj praksi finansijskih usluga u advokatskoj kompaniji Bejker & Mek Kenzi u Londonu.

“Ono što bi banke okarakterisale kao uobičajeno poslovanje zakonitih kompanija pre krize sada bi moglo predstavljati i rizik od pranja novca, posebno kada je reč o sektorima zahvaćenim propisima o zatvaranju”, rekao je Hui.

“Bilo koji posao koji nastavi trgovinu kršeći hitne propise, novac koji od toga zarađuje sada je kriminalna imovina, a banke će to morati da identifikuju”, dodao je Hui.

Krađa identiteta i lažne prijave za vladine krizne fondove drugi su potencijalni izazovi sa kojima se suočavaju banke, posebno manje, regionalne finansijske institucije koje se možda neće koristiti za rešavanje tako velikih količina zahteva.

Kako se pojavljuju rizici, Evropsko bankarsko telo naglasilo je važnost “efikasnih sistema i kontrola” za sprečavanje pranja novca, te je navelo da finansijski kriminal ostaje neprihvatljiv, “čak i u vreme krize poput izbijanja COVID-19”.

Radna grupa za finansijsku akciju, globalna nadzorna organizacija za pranje novca i finansiranje terorizma, takođe je pozvala banke da ostanu na oprezu i “osiguraju da i dalje efikasno ublažavaju te rizike te budu u stanju da otkrju i prijave sumnjivu aktivnost”.

Upozorenja dolaze jer se banke fokusiraju na upravljanje drugim izazovima povezanim sa krizom i podržavaju klijente zbog smanjenja prihoda, što podstiče određenu zabrinutost zbog potencijalnog nemara u poštovanju zakona.

“Jedan od strahova koji banke imaju dajući kredite jeste da im je potrebno da novac lako cirkuliše, i kako bi kontrola usklađenosti mogla biti oslabljena”, rekla je Laura Brilaud, viša analitičarka politike iz nevladine organizacije Transparency International.

Mere unutrašnje kontrole mogu biti pod pritiskom zbog socijalnog distanciranja, smanjenog broja zaposlenih, rada na daljinu ili reorganizacije kao posledice pandemije, što bi moglo dovesti do nedostataka u sposobnostima banaka da otkriju kriminal.

Izvor: Indikator.ba

Tags
Back to top button