Promet u industriji igara na sreću pao za 95 odsto – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Promet u industriji igara na sreću pao za 95 odsto

U industriji igara na sreću u Srbiji promet je pao od 90 do 95 odsto zbog odlaganja sportskih događaja kako bi se sprečilo širenje pandemije virusom kovid-19.

To je rekao juče direktor Udruženja priređivača igara na sreću (UPIS) Rade Karan.

“Svi priređivači igara na sreću su u istom problemu jer su odloženi sportski događaji zbog pandemije, pa su odlukom Vlade Srbije zatvoreni kladionice i automat klubovi od 1. aprila, a u nekim lokalnim samoupravama i pre toga i oni su stavili na raspolaganje ljude i vozila kao pomoć u borbi protiv infekcije, pa je jedini način organizovanja igara preko interneta“, rekao je Karan za Betu.

Karan je rekao da priređivači igara na sreću, koji su članovi UPIS-a, pokrivaju pola tog tržišta, a da cela industrija zapošljava 12.000 radnika, što znači da izdržava toliko porodica.

“Nadamo se da će se i za ovu industriju naći mesta u državnom paketu pomoći privredi jer bez toga ova industrija zabave neće moći da preživi“, rekao je Karan.

Promet u kladionicama kompanije “Mocart” od početka epidemije je, prema rečima direktora za korporativne poslove Borjana Popovića, pao za 95 odsto.

“Na pad prometa je najviše uticalo odlaganje sportskih takmičenja, a delom i zatvaranje kladionica i klađenje isključivo elektronskim putem“, rekao je Popović za Betu.

Dodao je da nisu ukinuti baš svi sportski događaji i da ih ima u Burundiju, Belorusiji, Tadžikistanu, Švedskoj, da ima nadmetanja u stonom tenisu i šahu, a da su sve popularnije igre onlajn kazina, igre na brojeve i igre u kojima realni sportisti igraju virtuelno.

Na pitanje da li je klađenje isključivo putem modernih tehnologija smanjilo interesovanje igrača zbog tehničke nepismenosti Popović je rekao da je “Mocart” uveo kol centar sa asistentima koji upućuju igrače kako da bezbedno uplate novac za onlajn igre.

“Mocart”, prema rečima Popovića, ima 450 uplatnih mesta, a u sistemu oko 1.000 jer posluje i u Hrvatskoj, Republici Srpskoj, Makedoniji, Keniji, Kolumbiji i ima 4.500 zaposlenih radnika i nikom nije dao otkaz.

“Trudićemo se da sačuvamo svako radno mesto, a od države očekujemo da pokaže razumevanje za ovako tešku situaciju u kojoj je industrija igara na sreću među najpogođenijim, a s obzirom na to da ‘vuče’ na desetine hiljada radnih mesta“, rekao je Popović.

Podsetio je da “Mocart” godišnje u budžet Srbije po osnovu fiskalnih i parafiskalnih dažbina uplati više od 20 miliona evra.

Cela industrija igra na sreću godišnje u budžet Srbije i budžete lokalnih samouprava na ime fiskalnih i parafiskalnih dažbina prema podacima Agencije za privredne registre uplati oko 500 miliona evra.

Tags
Back to top button