Voren Bafet o svetskim berzama: ‘Ovo nisam video 89 godina’ – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Voren Bafet o svetskim berzama: ‘Ovo nisam video 89 godina’

Jedan od najpoznatijih svetskih investitora i šef američkog konglomerata Berkshire Hathaway Voren Bafet u intervjuu za MarketWatch rekao je da “ovakve trendove na svetskim berzama nije video 89 godina”, odnosno otkako je živ.

Vremešni ulagač je na pitanje novinara “što se to događa na Vol stritu?” kroz smeh odgovorio da je “na berzama sve moguće doživeti ako se dovoljno dugo zadržiš”.

Povukao je paralelu između trenutne panike na Vol stritu sa onom iz 1987. godine kada su naglo i neočekivano, u događaju poznatom kao “Crni ponedeljak”, svetske berze izgubile 1,7 biliona dolara. Investitore je savetovao da sada prate berze “iz sekunde u sekundu” jer svaka vest ima dramatičan uticaj na rast ili pad cena deonica.

Naravno, Bafet ima malo razloga za brigu. Prema zadnjim podacima, njegova kompanija Berkshire Hathaway se procenjuje na vrednost od 128 milijardi dolara. On je sam, da ne bi sve ostalo na rečima, prošle nedelje za 45,3 miliona dolara kupio deonice jedne od najvećih američkih aviokompanija Delta Air Lines i trenutno drži udeo od 11 odsto u kompaniji. Iako su neki analitičari osporavili njegov potez smatrajući da se aviokompanije neće još dugo oporaviti od koronakrize, njegovim su se primerom poveli i neki drugi investitori, među ostalima, američka investiciona banka Citigroup. Avioprevoznici koji su sada na kolenima i beleže ogromne gubitke, mogli bi, prema njemu, biti dobra dugoročna investicija.

Izvor: Novac.hr

Tags
Back to top button