EU: 373 miliona evra za društveno-ekonomski opravak Zapadnog Balkana – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

EU: 373 miliona evra za društveno-ekonomski opravak Zapadnog Balkana

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji objavio je u sredu da Evropska unija šalje 38 miliona evra hitne pomoći zdravstvenom sektoru Zapadnog Balkana.

“Predviđeno je i relociranje više od 373 miliona evra za društveno-ekonomski opravak”, napisao je on na svom Twitter-nalogu.

Takođe kaže da je u pismu koje je prosledio svim premijerima zemalja zapadnog Balkana potvrdio da stoji uz region u borbi protiv bolesti COVID-19, prenosi Tanjug.

Varhelji je u utorak, na novinarsko pitanje o načinima na koji EU može pomoći regiji ili uključiti Zapadni Balkan u zajednički evropski odgovor na pandemiju virusa korona, poručio da Evropska komisija radi na više pravaca pomoći.

“Već smo mobilizovali fondove u visini 30 miliona evra za zapadnobalkanske zemlje kako bi mogle brzo dobiti neophodnu medicinsku opremu koja im je potrebna u borbi protiv krize. Takođe, razmatramo kako da preusmerimo fondove sa strane EU kako bismo pomogli zemljama regije u vezi s ekonomskom stranom krize”, izjavio je Varhelji.

Tags
Back to top button