U nemačkoj usvojen paket ekonomskih mera ‘težak’ 750 milijardi evra – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

U nemačkoj usvojen paket ekonomskih mera ‘težak’ 750 milijardi evra

Nemački parlament (Bundestag) prihvatio je paket Vladinih mera za pomoć ekonomiji zbog šteta nastalih od pandemije virusa korona vredan 750 milijardi evra, prenosi agencija Hina.

Za paket mera pomoći su glasali predstavnici svih parlamentarnih stranaka s izuzetkom zastupnika Alternative za Nemačku (AfD) čiji članovi su se suzdržali od glasanja.

Zastupnici su i tzv. kancelarskom većinom izglasali i privremeno ukidanje tzv. kočnice za zaduživanje koja je uvrštena u Ustav nakon svetske finansijske krize 2008. godine.

Ignorisanje blokade novog zaduživanja je moguće u slučaju prirodnih nepogoda ili vanrednih situacija. Kancelarska većina se odnosi na većinu svih, a ne samo prisutnih zastupnika u Bundestagu.

To omogućava rebalans budžeta za tekuću godinu i novo zaduženje u visini od 156 milijardi evra.

Dodatno je nemačka Vlada na raspolaganje stavila još 600 milijardi evra u obliku kreditnih garancija i sredstava za eventualnu nacionalizaciju firmi koje su zbog pandemije zapale u finansijske teškoće.

Mere, osim pomoći kompanijama u obliku kreditnih garancija predviđaju i direktnu finansijsku pomoć malim i samostalnim preduzetnicima kao i dodatnu finansijsku podršku zdravstvu. U paket mera spada i zaštita podstanara koji zbog finansijskih problema uzrokovanih pandemijom virusa korona nisu u stanju da plaćaju stanarinu.

Zastupnici su izglasali i meru po kojoj menadžerima kompanija koje budu koristile fondove iz paketa mera vezenih uz korona krizu neće biti moguće isplaćivanje bonusa na kraju godine.

U hitnom parlamentarnom postupku paket bi u petak trebao odobriti i dom saveznih zemalja – Bundesrat.

Aljazeera

Tags
Back to top button