Američko hipotekarno tržište ponovo pred kolapsom – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Američko hipotekarno tržište ponovo pred kolapsom

Ako američke banke i vlasti hitno ne pomognu učesnike na tržištu hipotekarnih zajmova, ono bi zbog posledica širenja virusa korona moglo doživeti kolaps sa domino efektom na celu ekonomiju, upozorio je jedan od najvećih američkih preduzetnika na nekretninskom tržištu i izvršni direktor kompanije Colony Capital Tom Barak.

Barak je sa svojim crnim prognozama upoznao ostale učenike na tržištu na internet platformi Medium, čije  objave prenosi Blumberg. Prema tvrdnjama portala, Barak je svoja upozorenja poslao u nedjelju, 22. marta.

“Zahtevi kreditora za otplatom obveza verovatno će eskalirati na sistemskom nivou, što će izazvati domino efekat istovetnih zahteva kod širokog kruga učenika na celokupnom tržištu nekretnina, uključujući vlasnike nekretnina i kuća, stanodavce, programere, hotelske operatore i njihovi stanare i zaposlene”, naveo je Barak koji je buduće stanje na tržištu, ako se obistine njegove najave, uporedio sa situacijom koja je nastupila za vreme velike depresije u SAD-u tridesetih godina prošlog veka.

Prvi čovek Colony Capitala, prema navodima Blumberga, u svojoj analizi polazi od krhkog poverenja investitora u tržište hipotekarnih kredita. Nužno je, smatra Barak, stimulisati interes finansijskih fondova i zajmodavatelja za reotkup finasijskih obveza na tržištu hipotekarnih kredita.

Kao jednu od potrebnih mera za spas pomenutoga tržišta, Barack predlaže administraciji predsednika Donalda Trampa ubrizgavanje oko 500 milijardi dolara iz državnog budžeta na tržište, odlaganje primene ranije donesenih propisa o kreditnim gubicima do 2024. te fleksibilniji pristup regulatora u odnosu na banke koje rade s zajmodavcima na tržištu hipotekarnih kredita.

Drastičan pad poverenja finansijske industrije u učesnike na tržištu hipotekarnih kredita u SAD-u bio je, podsetimo, okidač za veliku finansijsku i ekonomsku krizu 2008.. Pred krahom su se tada našle dve najvažnije finansijske institucije na tamošnjem tržištu nekretnina Fannie Mae i Freddie Mac koje su raspolagale sa polovinom hipotekarnih zajmova u SAD-u u vrednosti od oko 5000 milijardi dolara, prenosi Jutarnji dnevnik.

U posledničnom lancu nelikvidnosti, zbog Fannie Mae i Freddie Mac, našle su se 2008. i jedna od najvećih osiguravajućih kuća na svetu AIG, banka Citigroup, kao i drugi učesnici na finansijskom tržištu poput Lehman Brothersa.

Tags
Back to top button