Objavljen novi standard – Smernice za povećanje zadovoljstva korisnika – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Objavljen novi standard – Smernice za povećanje zadovoljstva korisnika

Institut za standardizaciju Srbije je upravo objavio još jedan standard koji je od velikog značaja za kompanije koje vode računa o zadovoljstvu svojih korisnika. Reč je o standardu SRPS ISO 10001:2020, Menadžment kvalitetom – Zadovoljstvo korisnika – Smernice za kodekse ponašanja za organizacije.

Koliko je zadržavanje postojećih korisnika važno, govore i podaci o tome da je trošak privlačenja novih korisnika pet puta veći od troškova zadržavanja postojećih. Zadovoljstvo korisnika je jedan od ključnih faktora za postizanje konkurentske prednosti i ozbiljne kompanije svoje resurse i te kako usmeravaju u ovaj deo poslovanja. Kako kompanije rade na tome da ispune očekivanja svojih korisnika, tako se i korisnici sve više informišu o svojim pravima na naknadu štete ukoliko njihova očekivanja nisu ispunjena. Ova njihova prava, pored prava na informisanost, sadržana su i u Smernicama Ujedinjenih nacija za zaštitu potrošača.

Istraživanja su, takođe, pokazala da kompanije koje vode računa o zadovoljstvu svojih korisnika ostvaruju znatno veći profit i daleko brže vraćaju uložena sredstva. Da ne pominjemo činjenicu da se najviše korisnika ne vraća kompaniji sa kojom su imali loša iskustva, navode na sajtu ISS-a.

Upravo zbog velikog interesovanja naših korisnika, Institut za standardizaciju Srbije nastoji da u što kraćim rokovima standarde iz ove oblasti učini dostupnim na srpskom jeziku. Krajem novembra objavljen je najvažniji standard iz ove serije – SRPS ISO 10002:2019, Menadžment kvalitetom – Zadovoljstvo korisnika – Smernice za postupanje sa prigovorima u organizacijama, a tokom ove godine će biti objavljene i nove verzije standarda SRPS ISO 10003 i SRPS ISO 10004, koji se odnose na uputstva za eksterno rešavanje sporova organizacija i uputstva za praćenja i merenja.

Ovaj standard, kao i sve standarde iz ponude Instituta, možete bez naknade pročitati u standardoteci Instituta ili u infocentrima regionalnih privrednih komora u šest gradova Srbije (Subotica, Novi Sad, Valjevo, Kragujevac, Zaječar i Niš), možete ih čitati onlajn zahvaljujući jednoj od usluga Instituta ili ih možete kupiti u prodavnici ISS-a.

Tags
Back to top button