Fejsbuk menja planove za svoju kriptovalutu – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKOMPANIJEKRIPTOVALUTESVE VESTI

Fejsbuk menja planove za svoju kriptovalutu

Fejsbuk će drastično umanjiti obim svog projekta za izdavanje digitalne valute Libra, usled sve većeg pritiska finansijskih regulatora i političara, prenosi tehnološki portal The Information.

Pozivajući se na tri izvora iz same kompanije, portal navodi da je Fejsbuk neće promovisati Libru kao nezavisnu valutu, već da će ona prevashodno služiti za denominaciju već postojećih moneta, poput dolara ili evra.

Isti izvori navode i da će Fejsbuk odložiti lansiranje Kalibre (Calibra), digitalnog “novčanika” za elektronske valute, obzirom da će platforma biti stvorena za sav digitalni novac.

Prema novim planovima, Kalibra će izaći u oktobru umesto ovog leta (kako je prvobitno najavljeno) i neće istovremeno biti dostupna širom sveta, već samo u pojedinim državama.

Od kada je u junu 2019. godine najavio svoju digitalnu valutu, Fejsbuk se suočio sa brojnim problemima.

Libra je trebala da korisnicima bude dostupna preko Fejsbuk Mesindžera, WhatsApp-a ili posebne aplikacije poput Kalibre, a njom je trebalo da upravlja posebno neprofitno telo sastavljeno od tehnoloških kompanija, finansijskih i nevladinih organizacija, prenosi NovaEkonomija.

U mesecima nakon što je više centralnih bankara velikih ekonomija kritikovalo plan, Libra projekat su počele da napuštaju pojedine kompanije, nakon signala da bi banke mogle, u skladu sa lokalnim zakonima, u potpunosti da odbiju saradnju po pitanju Libre.

Tags
Back to top button