Nemačke banke upalile alarme zbog virusa korona – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Nemačke banke upalile alarme zbog virusa korona

Zbog virusa korona u nemačkim finansijskim institucijama već je dat znak za uzbunu, a sve više stručnjaka predviđa recesiju.

Banke se boje povećanja neplaćenih kredita, a deonice Dojče banke i Commerzbank su pod velikim pritiskom. Ulagači se plaše daljeg povećanja kapitala.

Pre samo nekoliko sedmica šef Dojče banke, Kristijan Seving, bio je srećan zbog boljeg poslovanja. U međuvremenu, zvono za uzbunu već zvoni šefu najveće nemačke banke.

Proširenje krize sa virusom korona postaje savršena oluja za banke. Berze širom sveta već danima idu nizbrdo, sve više kompanija upozorava na gubitke, a ekonomisti predviđaju recesiju.

Dax je pao za 12 odsto u roku od sedam dana, a deonice Commerzbank i Dojče banke su izgubile oko 20 odsto.

Za Dojče banku bi ekonomska kriza došla u najgorem mogućem trenutku. Nakon mnogih milijardi evra gubitaka, njen temelj je slab, a oporavak se temelji na činjenici da se poslovanje sa korporativnim kupcima i tržištima kapitala poboljšava. Commerzbank s ogromnim kreditnim portfolijom takođe bi bila pogođena ekonomskom slabošću.

“Ekonomska kriza bila bi glavni izazov za Dojče banku i Commerzbank, jer obe banke već imaju nisku profitabilnost”, rekao je analitičar Filip Hasler iz brokerske kuće Pareto Securities za n-tv.

Ako se zaista dogodi recesija, vrednosti neplaćenih kredita znatno bi se povećale i rezedviranja za rizike u bilansima mogla bi se povećati na nivoe visoke kao tokom finansijske krize.

Direktor Dojče banke Džejms von Moltke nedavno je priznao da niko ne može predvideti koliko je virus opasan i kakvu štetu može naneti berzama i ekonomiji. Svetski ekonomski motor, Kina, već nekoliko sedmica je u velikom zastoju ekonomskog i društvenog života. Prekinuti su lanci proizvodnje i snabdevanja, otkazuju se važni sajmovi. Izvozno orijentisana nemačka ekonomija mogla bi biti teško pogođena, prenosi Indikator.ba.

“Postoji rizik da visoko zadužene kompanije više neće moći servisirati svoje dugove, jer će im prodaja opasti”, kaže ekonomista Edgar Walk iz privatne banke Metzler.

Ekonomisti Dojče banke takođe pretpostavljaju recesiju u Nemačkoj.

Glavna briga ulagača je da će institucije uskoro morati moliti deoničare za sveži kapital.

“Veliko će pitanje biti mogu li banke proći kroz ozbiljnu ekonomsku krizu bez dodatnog kapitala”, kaže Haler.

Profesor Hans-Peter Burghof sa univerziteta u Hohenhajmu takođe jasno kaže: “Ono što je izgrađeno kao temeljni kapital brzo se koristi u krizi”. Dojče banka je poslednjih godina sakupila oko 30 milijardi evra svežeg kapitala. Commerzbank je tokom finansijske krize 2008. podržana novcem od poreza pa je savezna vlada i dalje najveći deoničar sa 15,6 odsto.

Međutim, može se reći da su zajmodavci očistili svoje bilance nakon poslednje krize, kaže Mihael Hunseler, direktor imovine Assenagon.

“Banke su mnogo manje rizične nego pre finansijske krize. Koeficijenti likvidnosti i kapitala dovoljni su da apsorbiruju povećanje troškova rizika.”

Međutim, sve zavisi od toga koliko dugo će trajati neizvesnost sa koronom. “Dugotrajna kriza predstavljala bi veće izazove bankama”.

Tags
Back to top button