Usvojena Strategija za sprečavanje pranja novca – Bankar.rs
ANALIZEFOREXSLIDERSVE VESTI

Usvojena Strategija za sprečavanje pranja novca

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je Vlada Srbije usvojila Stragegiju za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma za period 2020-2024, ocenivši da je to još jedan važan korak u borbi za osnaživanje ekonomskog sistema Srbije.
“Neregulisani tokovi novca svaki finansijski sistem i privredu čine ranjivim i otežavaju da se lakše nađe odgovor na ekonomske izazove kojih je sve više u eri globalizacije i digitalizacije”, ocenio je Mali.
Prema njegovim rečima pranje novca izaziva niz negativnih posledica po društvo, koje se ogledaju u smanjenju legalnog privrednog sektora, uticaju na novčanu masu i devizni kurs, kao i na poreski sistem.
Strategija predstavlja izraz koordinisanog pristupa problemima pranja novca i finansiranja terorizma u državi. Ona je i dokaz postojanja značajnog opredeljenja na visokom političkom nivou za njihovo rešavanje, što se i u međunarodnom kontekstu očekuje od država posvećenih globalnoj borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, naglasio je ministar.
Prema njegovim rečima, Strategija za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma deo je jedne opšte platforme propisa koju Vlada priprema.
“Nema te finansijske institucije ali i regulatora u svetskim okvirima koja nam neće meriti korake u tom sprintu koji smo sebi zacrtali da istrčimo. Na nama je da sebi merimo prolazno vreme i vidimo da li ćemo sustići druge. Za taj sprint jedan od važnih aktera je svakako i naš bankarski sistem, koji je stabilan i siguran, ali će ovo što sada radimo da obezbedi dodatnu sigurnost ulaganja i transakcija preko banaka”, poručio je Mali.
Tags
Back to top button