Addiko banka u 2019. godini ostvarila neto dobit u iznosu od 35,1 miliona evra – Bankar.rs
ANALIZEBANKEDOMAĆE BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Addiko banka u 2019. godini ostvarila neto dobit u iznosu od 35,1 miliona evra

Addiko banka, koja je od jula prošle godine uvrštena na primarno tržište Bečke berze, održaće obećanje o isplati dividende uprkos nižoj dobiti u 2019. godini.

Istovremeno, Banka je izvestila da je ukinula 229 radnih mesta kao deo procesa restrukturiranja pokrenutog prošle godine.

Banka, koja je nastala iz balkanskog poslovanja bivše Hypo Alpe Adria, obećala je investitorima tokom prošlogodišnje javne ponude deonica (IPO) da će isplatiti dividendu u iznosu od 40 miliona evra za 2019. i 2020. godinu.

Preliminarni podaci za 2019. godinu, objavljeni u četvrtak, pokazuju značajan pad dobiti.

Banka je saopštila da nije promenila svoju dividendnu politiku. Cilj je doseći pomenutih 40 miliona, ali još uvek postoje razjašnjenja sa regulatorom u vezi sa zahtevima za zaštitni kapital.

Banka je saopštila da će objaviti svoj predlog za dividendu deoničarima za 2019. godinu i obznaniti poslovne izglede za tekuću godinu kada dođu revidirane brojke, a to će biti 5.marta.

U 2019. godini banka beleži neto dobit u iznosu od 35,1 miliona evra, dok je u 2018. dobit bila gotovo tri puta veća – 104,2 miliona evra. Međutim, rezultat u 2018. godini karakterisao je jednokratni učinak u iznosu od 61 miliona evra – u obliku smanjenja duga kroz dobit i gubitak od strane tadašnjeg jedinog deoničara AI Lake, objasnili su iz Addika.

Inače, rezultat u 2019. godini bio je opterećen rezervacijama i amortizacijom u vezi sa kreditnim zakonodavstvom u Srbiji i Hrvatskoj povezanim sa kreditima u švajcarskim francima. Međutim, u Hrvatskoj je došlo i do pozitivnog jednokratnog učinka zbog velikog restrukturiranja kredita.

Prilagođena jednokratnim učincima, banka je privremeno prijavila godišnju dobit nakon oporezivanja od 40,9 miliona evra za 2019. godinu, što je povećanje od 32 odsto u odnosu na prilagođeni podatak za prošlu godinu. Operativno, neto kamatni rezultat i provizijski rezultat porasli su u prošloj godini.

Addiko je najavio “optimizaciju troškova” u trećem kvartalu prošle godine. U međuvremenu to je dovelo do smanjenja 229 radnih mesta (računato s punim radnim vremenom) i zatvaranja 17 poslovnica.

Addiko banka sa sedištem u Beču ima ukupnu imovinu od 6,1 milijardi evra. Posluje kroz podružnice u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, piše Indikator.ba.

Depoziti klijenata na kraju 2019. godine procenjeni su na 4,8 milijardi evra, a zajmovi klijenata na 3,9 milijardi evra.

Tags
Back to top button