NLB na međunarodnom tržištu prikupila 120 miliona evra za dodatni kapital – Bankar.rs
ANALIZEBANKEDOMAĆE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

NLB na međunarodnom tržištu prikupila 120 miliona evra za dodatni kapital

Nova ljubljanska banka (NLB) je u četvrtak dovršila emisiju podređenih obveznica u iznosu od 120 miliona evra, koje su uvrštene za trgovanje na Euro MTF tržištu na Luksemburškoj berzi.

Prikupljena sredstva najveća slovenska banka upotrebiće, kao u sličnoj operaciji prošle jeseni, za prikupljanje dodatnog kapitala. Rok dospeća podređenih obveznica je 5. februara 2030., s mogućnošću opoziva pet godina pre tog datuma.

Potražnja investitora bila je 2,5 puta veća od ponude, prema NLB-u, jer su narudžbe premašile 300 miliona evra. Baza investitora je raznolika i uključuje međunarodne i regionalne investitore, uglavnom iz Velike Britanije, Češke, Slovenije, Francuske, ostatka Evrope i Azije.

Najviše zanimanja za podređene obveznice najveće slovenske banke pokazali su upravljači međunarodnih fondova, međunarodne finansijske ustanove, penzijski fondovi, osiguravajuće kuće i banke, kazali su iz NLB-a, prenosi Indikator.ba.

“Uspeh izdanja potvrđuje velika potražnja investitora i značajno smanjenje marže u odnosu na prethodno izdanje, što nesumnjivo odražava veliko poverenje u budući poslovni potencijal NLB-a”, rekao je član banke Arčibald Kremser.

Obveznice imaju godišnji prinos od 3,40%, a bonitetna kuća S&P dodelila im je BB ocenu.

NLB je izvršila prvu međunarodnu kapitalnu transakciju nakon privatizacije banke u novembru prošle godine, kada je izdala podređene obveznice s rokom dospeća od deset godina od 120 miliona evra. Tada je godišnji prinos dosegao 3,65 odsto. Prikupljena sredstva i tada je koristila za jačanje dodatnog kapitala.

Tags
Back to top button