Vrednost Bitkoina od početka godine porasla 30 procenata – Bankar.rs
FOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Vrednost Bitkoina od početka godine porasla 30 procenata

Bitkoin ponovo ima svoj trenutak slave, mada u nezgodno vreme.

Digitalni novčić porastao je jer strahovi od širenja koronavirusa šalju udarne talase na globalnim berzama.

Cena jednog bitkoina sada se kreće oko 9.300 dolara, odnosno, samo u toku prošle nedelje porastao je skoro 10%, a stekao je 30% od kraja 2019. To je najbolji početak godine za bitkoin od 2012. godine.

Zabrinutost zbog brzog širenja koronavirusa jedan je od faktora koji pojačavaju bitkoin, sredstvo koje često raste ako su investitori nervozni. Ali to nije jedini faktor koji pomaže da bitkoinu da raste.

Nedavni rast bitkoina može da se pripiše i stalnim ekonomskim nesigurnostima – rekao je Shaun Djie, direktor digitalne kompanije Digik.

“Zlato i bitkoin su u porastu, jer ulagači ne izgledaju uvereni u prošlogodišnji izgled akcija”, rekla je Marija Vejtman, stariji strateg sa State Street-a.

Dodala je da bitkoin, kao i zlato, imaju koristi od činjenice da su kamatne stope niske (ili u nekim slučajevima negativne) nakon smanjenja Feda i mnogih drugih centralnih banaka prošle godine.

To je dovelo do pada američkog dolara u odnosu na druge valute u poslednjih nekoliko meseci. A slabiji dolar je dobar za bitkoin.

Izvor: Telegraf

Tags
Back to top button