Policija i NBS tokom 2019. otkrile čak 5.146 krivotvorenih novčanica – Bankar.rs
ANALIZEFOREXNBSSLIDERSVE VESTI

Policija i NBS tokom 2019. otkrile čak 5.146 krivotvorenih novčanica

Tokom 2019. godine pronađeno je 3.890 komada lažnih novčanica u dinarima i 1.256 komada kopija stranog novca

Pod prstom duboka štampa, jasno vidljiva nit koja prolazi kroz sredinu. Novčanica od 1.000 dinara ima čak deset zaštitnih elemenata na licu i još šest na naličju. I pored toga, lane je bila najzastupljenija među otkrivenim falsifikatima u Srbiji. Tokom 2019. godine pronađeno je 3.890 komada lažnih novčanica u dinarima i 1.256 komada kopija stranog novca. Vrednost falsifikovanih novčanica bila je veća od 16,7 miliona dinara, od čega su plagijati evra i dolara vredeli nepunih 12 miliona dinara.

Najčešće falsifikovani apoeni dinarskih novčanica su od 1.000 dinara – 48,1 odsto, dok od 2.000 dinara čine 31,8 odsto, a od 500 dinara 18,7 odsto. Kod efektivnog stranog novca najčešće se falsifikuju novčanice evra, i to apoeni od 100 – 68 odsto, i 50 evra – nepunih deset odsto, kao i američkog dolara u apoenu od 100 američkih dolara – 9,5 odsto.

“Građanin koji dođe u posed novca za koji misli da je falsifikovan ima dve mogućnosti. Jedna je da ga odnese u najbližu policijsku stanicu gde će novac predati i dobiti potvrdu o predaji. Druga mogućnost je da uđe u bilo koju banku i službeniku pokaže novac za koji misli da je falsifikovan, pri čemu će takođe dobiti potvrdu o predatim novčanicama. U oba slučaja sumnjiv novac će biti poslat Narodnoj banci Srbije radi utvrđivanja njegove autentičnosti”, objašnjavaju u Narodnoj banci Srbije.

“NBS radi ekspertizu i izveštaj kojim se konstatuje da li se radi o originalnom novcu. Centralna banka zadržava falsifikovani novac bez nadoknade onome koji ga je doneo – podnosiocu falsifikovanog novca neće se isplatiti nadoknada”, kažu u NBS.

Odštetni zahtev podnosilac može podneti protiv onoga za koga misli da mu je predao falsifikovani novac. U praksi je veoma teško dokazati da je konkretna novčanica primljena od nekog određenog. Za one koji bi da se spreme i izbegnu prevaru, na sajtu NBS, pod naslovom “Novac – Pregled novčanica u opticaju”, dostupna je prezentacija zaštitnih elemenata svih dinarskih novčanica koje su u opticaju. Zaključak je da proveru autentičnosti novčanica građani mogu obaviti i bez posebne opreme.

“Prisustvo duboke štampe može se proveriti jagodicama prstiju ili noktima na glavnom motivu novčanice. Ako je površina papira u delu gde se nalazi glavni motiv novčanice, recimo lik Đorđa Vajferta, hrapava, novčanica je originalna. Ako je papir u tom delu gladak, to ukazuje na nedostatak duboke štampe i verovatno se radi o falsifikatu. Ako istu novčanicu usmerite prema izvoru svetlosti i gledate je sa lica, u desnom delu novčanice, tamo gde nema nikakvih motiva, videćete lik Đorđa Vajferta koji u potpunosti, osim veličine, odgovara njegovom liku sa leve strane novčanice. Kod falsifikata ovaj zaštitni element ili uopšte neće biti imitiran ili, ako je imitiran, neće biti tako jasan kao kod originalne novčanice. Ako gledate desnu stranu na licu novčanice i blago je pomerate, videćete da simbol Narodne banke Srbije menja boju. Kod falsifikata ta boja će biti uvek ista, bez obzira na ugao posmatranja”, ističu u NBS.

Papir koji se upotrebljava za izradu originalnog novca je čvrst, ima karakterističan zvuk pri savijanju, trpi veliki broj savijanja bez oštećenja, boja na originalnoj novčanici neće se razlivati po novčanici usled kontakta sa tečnošću, a motivi na originalnoj novčanici su jasni i precizni, dok kod falsifikata je obrnuto.

U zavisnosti od uspešnosti izrade falsifikata, oni se svrstavaju u kategorije: loš, osrednje izrade, dobar, veoma dobre izrade i opasan.

“Opasan falsifikat je onaj koji se po kvalitetu izrade i svojoj uverljivosti približava izgledu originalne novčanice, tako da i osobe koje na svakodnevno rade sa novcem mogu biti prevarene. Moguće je i da falsifikator koristi deo originalne novčanice za izradu. Zato je neophodno da se novčanice proveravaju sa obe strane i da se uvek proverava veći broj zaštitnih elemenata”, ističu u NBS.

KO OTKRIVA FALSIFIKOVAN NOVAC

Lažne dinare uglavnom otkrivaju banke, dok falsifikovane evre i dolare mahom otkriva policija.

“Od 3.890 komada falsifikata dinarskih novčanica u 2019. godini banke su dostavile na ekspertizu NBS 3.456 komada, Ministarstvo unutrašnjih poslova 212 komada,  205 komada je Narodna banka Srbije pronašla u novcu banaka pri obradi, a 17 komada su dostavili sudovi”, objašnjavaju u NBS

Od 1.256 komada falsifikata efektivnog stranog novca u istoj godini MUP je dostavio na ekspertizu 978 komada, banke 276 komada, jedan komad dostavila je Carina, a jedan je NBS pronašla u novcu banke.

Izvor: SrbijaDanas / Novosti

Tags
Back to top button