Više američkih gradova uvodi zabranu trgovanja bez gotovine – Bankar.rs
SVE VESTI

Više američkih gradova uvodi zabranu trgovanja bez gotovine

Gradsko veće Njujorka izglasalo je zabranu trgovina bez gotovine i restorana tvrdeći da diskriminšu nebankarske potrošače.

Veće je izglasalo predlog zakona kojim se od prodavnica u gradu traži da prihvataju američke novčanice i kovanice ili će se suočiti sa novčanim kaznama do 1000 dolara za prvo kršenje i 1.500 dolara za dalje prestupe.

Očekuje se da će gradonačelnik Bil De Blazio potpisati odluku, saopštio je CNN.

Korišćenje gotovine smanjuje se u mnogim područjima jer Amerikanci sve više koriste kartice i mogućnosti plaćanja putem mobilnog uređaja, poput Apple Paya, na prodajnom mestu. To je nateralo neke kompanije da zabrane gotovinu, jer je skupa za obradu.

Međutim, došlo je do pomaka protiv trenda, a protivnici tvrde da se na ovaj način diskriminišu nebankarski, siromašniji članovi društva koji nemaju pristup kreditnim karticama ili bankovnim računima.

Njujork ide stopama Filadelfije i San Franciska, a takođe su u toku koraci za zabranu trgovina bez gotovine u Vašingtonu i Čikagu.

Član Gradskog veća Njujorka Riči Tores, kaže: “Kompanije koje poseduju fizičke prodavnice više neće imati pravo odbijati gotovinu i diskriminisati kupce kojima nedostaje pristup kreditnim karticama i bankovnim računima. Grad Njujork ne može dopustiti da digitalna ekonomija iza sebe ostavi 25 odsto Njujorčana koji su hronično nebankari i nedovoljno osigurani. Tržište budućnosti mora zadovoljiti potrebe ranjivih Njujorčana”.

Tags
Back to top button