Dvanaest velikih kompanija pokrenulo inicijativu: CEE kao atraktivna regija za ulagače – Bankar.rs
SVE VESTI

Dvanaest velikih kompanija pokrenulo inicijativu: CEE kao atraktivna regija za ulagače

Predstavnici 12 najvećih i najdinamičnijih preduzeća u Centralnoj i Istočnoj Evropi potpisali su u Davosu memorandum kojim se formira Business Council of Growing Europe, inicijativa koja će promovisati CEE kao atraktivno odredište za ulagače i podržati saradnju između poslovnih lidera iz regije.

Autorstvo inicijative pripada PZU-u, dok su osnivači 12 kompanija iz regije: PZU, Banca Comerciala Romana, Bolt, Bulpros, Exponea, Gedeon Richter, OTP banka, Bank Pekao, Prezi, Riko Group, Triglav Group i UiPath.

Cilj osnovanog Veća je promovisanje Centralne i Istočne Evrope kao atraktivnog mesta za ulagače iz celog sveta i stvaranje središta za razvoj najnovijih tehnologija, infrastrukture i obnovljivih izvora energije. Izjava predviđa organizaciju zajedničkih događanja za promociju regije, učešće na panelima i sastancima tokom velikih konferencija i privrednih događanja, kao i saradnju sa stručnjacima i savetnicima, piše Indikator.ba

Slogan Poslovnog veća je Rastuća Evropa, ilustrirajući značaj svih 11 zemalja Centralne i Istočne Evrope, a to je stabilan razvoj.

Transformacija koju su prošle zemlje Centralne i Istočne Europe je bez presedana. Samo 30 godina bilo je dovoljno da zemlje koje stoje iza železne zavese budu punopravne članice Evropske unije, Severnoatlantskog pakta ili Svetske trgovinske organizacije. Zemlje koje su ušle u globalni sistem slobodnog tržišta s prtljagom poslovanja u centralnoplaniranoj ekonomiji postale su važan pokretač ekonomskog rasta Evropske unije, što potvrđuju i makroekonomski podaci.

Ukupni bruto domaći proizvod 11 zemalja regije CEE (Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Litvanija, Letonija, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Mađarska) iznosi gotovo 1,2 triliona evra. Njihove ekonomije generišu ukupno 20% ekonomskog rasta Evropske unije. U 2015. godini direktna strana ulaganja u centralnoj i istočnoj Evropi činila su samo 2% vrednosti za celokupnu Evropsku uniju. U 2018. godini to je već bilo 15%, što je više od sedam puta nego samo tri godine ranije.

Tags
Back to top button