Slovenci mogu online da prate potrošnju novca iz državnog budžeta – Bankar.rs
SVE VESTI

Slovenci mogu online da prate potrošnju novca iz državnog budžeta

Slovenci zainteresovani za tekuće praćenje budžetskih prihoda i rashoda ubuduće će na internetu moći da vide najnovije podatke i potpun pregled koliko ih je koštala država u poslednjih deset godina, objavili su slovenački mediji.

Kako se navodi, svi zainteresovani moći će brzo da provere dinamiku uplata u državni budžet i namenu za koju je potrošen svaki evro i to ne samo na državnom nivou nego i stanje prihoda i rashoda po opštinama i regionima.

Cilj takvog načina prezentacije je veća transparentnost prihoda i potrošnje, kako bi ljudi viđeli da za poreze koje plaćaju nešto i dobijaju, rekla je prilikom predstavljanja tog projekta državna sekretarka u ministarstvu finansija Saša Jazbec.

Kako prenosi Poslovni dnevnik, specifičnost interaktivnog grafičkog prikaza državnih prihoda i rashoda jeste i to da se podaci svaki dan ažuriraju, pa se na dnevnoj bazi može pratiti koliko je državni budžet pojedinog dana ostvario prihoda i koliko je iz njega potrošeno, a dostupni su i podaci za poslednjih deset godina.

Projekat omogućava dobijanje podataka o planiranim najvećim investicionim poduhvatima, pa se iz prikaza vidi da će na kapitalnu investiciju izgradnje drugog koloseka Koper-Divača do 2023. godine biti potrošeno 1,2 milijarde evra, a da je na izgradnju autoputa u Sloveniji do sada potrošeno 8,2 milijarde evra.

Izrada programa i grafičkog prikaza koštala je 78.000 evra, a u tome su učestvovali i studenti ljubljanskog Fakulteta za elektrotehniku i računarstvo.

Izvor: Dnevnik

Tags
Back to top button