Država kreće sa reformisanjem EPS-a i Srbijagasa – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Država kreće sa reformisanjem EPS-a i Srbijagasa

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je juče, povodom plana razvoja Srbije do 2025. godine, da javna preduzeća i njihova rukovodstva moraju da budu efikasnija.

Ona je kazala da će se smanjivati javni dug, iako će se deo sredstava za projekte nabaviti iz novog zaduženja.

Premijerka je navela da se svojevremeno vlada Mirka Cvetkovića zaduživala po kamatnim stopama od sedam do osam posto, a sada po stopi od 1,2 – 1,5 odsto, čime pada javni dug i raste BDP, prenosi Tanjug.

Ukazuje da država sada ima bolji kreditni rejting, zadužuje se po nižim kamatama nego ranije, i tako otplaćuje skupe kredite koje su uzimale prethodne vlade.

“To znači da ćete imati veći rast i javni dug se gleda u odnosu na ekomoski rast i ne gleda se apsolutnim brojevima”, objasnila je premijerka.

Povodom predviđanja da bi, prema planu za razvoj Srbije do 2025. godine, prosečna plata u zemlji trebala da bude 900 evra, Brnabićeva je rekla da bi kao obična građanka poverovala u to, jer, kako je ukazala, u tom planu se ne radi samo o tome šta će biti u budućnosti, već postoje rezultati koji govore da to nije samo prazno obećanje.

“Niko nije verovao da će plata biti preko 500 evra na kraju godine – pa jeste tako”, ističe predsednica Vlade.

Navodi da je potreban rast od 4,5 odsto godišnje da bi 2025. plata bila 900 evra i veruje da privreda može da raste više od pet procenata.

Tags
Back to top button