Pokrenut program kreditne garancije za agrar – Poljoprivrednicima krediti u ukupnom iznosu od 90 miliona dolara – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIBANKEDOMAĆE BANKEKreditiSLIDERSVE VESTI

Pokrenut program kreditne garancije za agrar – Poljoprivrednicima krediti u ukupnom iznosu od 90 miliona dolara

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pokrenuli su program kreditne garancije u saradnji sa ProCredit bankom, Addiko bankom i Bankom Intesa, kako bi podstakli banke da ponude kredite u ukupnom iznosu od 90 mil USD prehrambenim proizvođačima i individualnim poljoprivrednim gazdinstvima tokom perioda od 12 godina.

“Znamo da srpski preduzetnici, preduzeća i inovativne firme iz sektora agrobiznisa žele da investiraju u svoje poslovanje i ojačaju ili prošire svoju komercijalnu delatnost. Naš cilj sada je da pomognemo da se oslobode finansijska sredstva neophodna da oni to urade”, rekao je Majk de la Rosa, direktor Misije USAID-a u Srbiji.
Kako je istakao, partnerstvo sa Ministarstvom poljoprivrede i bankama će upotpuniti trenutne napore USAID-a da ojača konkurentnost srpske prehrambene industrije.
“Cilj kreditne garancije je da podrži razvoj poslovanja i generisanje novih investicija u sektoru poljoprivrede, s fokusom na primarnu poljoprivrednu proizvodnju i preradu hrane”, izjavio je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
Prema njegovim rečima, program će obezbediti srpskim preduzećima lakši pristup finansiranju, koji je neophodan za rast, inovacije i stvaranje novih radnih mesta.

Deo kreditnog portfelja namenjen je i za podršku startapima koji posluju manje od 3 godine, preduzećima čiji su vlasnici žene i pravnim licima u nerazvijenim regionima Srbije. Pogodnosti za korisnike kredita su duži rok dospeća i povoljniji uslovi kreditiranja, navodi se u saopštenju.

Tags
Back to top button