Ove godine uvedeno više od 100 novih trgovinskih barijera – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Ove godine uvedeno više od 100 novih trgovinskih barijera

Zemlje širom sveta uvele su do sredine oktobra ove godine više od 100 novih trgovinskih ograničenja na robu i usluge u vrednosti oko 747 milijardi dolara, što je najviši nivo u 12 meseci od 2012. godine, objavila je Svetska trgovinska organizacija (STO).

Nove mere, uključujući tarife, kvantitativna ograničenja, pooštrene carinske procedure, uvozne i izvozne takse, povećane su za 27 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, podižući neizvesnost u međunarodnoj trgovini i globalnoj ekonomiji, pokazuje izveštaj STO.

„Istorijski visoki nivoi trgovinskih restriktivnih mera ometaju rast, otvaranje novih radnih mesta i ugrožavaju kupovnu moć širom sveta”, naveo je generalni direktor STO Roberto Azevedo u godišnjem izveštaju, precizirajući da su zemlje članice ove organizacije primenile 102 nova ograničenja.

Kina i Sjedinjene Države su u trgovinskom ratu već 17 meseci, a zvaničnici iz Pekinga i Vašingtona su saopštili u četvrtak da su dve najveće ekonomije sveta u tesnoj komunikaciji ovih dana, pre stupanja na snagu novih američkih kaznenih tarifa na uvoz kineske robe 15. decembra.

STO je 1. oktobra smanjila prognozu rasta svetske trgovine za ovu godinu na 1,2 posto, u odnosu na aprilsku projekciju od 2,6 procenata.

Procenjuje se da uvozne restrikcije uvedene u proteklih 10 godina, koje su još uvek na snazi, kumulativno utiču na globalnu trgovinu u vrednosti 1.700 milijardi dolara, što je 7,5 odsto svetskog uvoza, objavila je STO, javlja Rojters a prenosi Tanjug.

Sektori koji su najteže pogođeni novim uvoznim restrikcijama su: mineralna i lož ulja, mašine i mehanički uređaji, električne mašine i plemeniti metali.

Članice STO su ove godine do sredine oktobra takođe uvele 120 novih mera s ciljem olakšavanja trgovine, koje se primenjuju na robu i usluge u vrednosti 545 milijardi dolara, što je drugi najviši nivo od 2012., saopštila je ova organizacija sa sedištem u Ženevi.

Izvor: Politika

Tags
Back to top button