Banka Kine izdala 2,8 milijardi dolara u obveznicama za mala preduzeća koja koriste Blockchain – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKEINOVACIJESVE VESTI

Banka Kine izdala 2,8 milijardi dolara u obveznicama za mala preduzeća koja koriste Blockchain

Banka Kine, jedna od četiri glavne komercijalne banke u Kini, izdala je 20 milijardi juana (2,8 milijardi USD) u obveznicama zasnovanim na blockchainu za mala i mikro preduzeća.

Banka je u petak objavila da je zaključila određivanje cena i izdavanje obveznica za prvi period ove nedelje, a dvogodišnja obveznica će na tržište izaći sa 3,25% kuponske stope, navodi se u saopštenju. Banka ima za cilj da prikupi sredstva za podršku ovim preduzećima.

„U procesu smo koristili sopstveni sistem izdavanja obveznica baziran na blockchainu“, navodi se u izjavi banke. “Ovo je ujedno i prvi sistem izdavanja obveznica koji se zasniva na blockchainu u zemlji.”

Banka je koristila sopstveni blokchain-sistem za izdavanje digitalnih sertifikata koji dokazuju vlasništvo, formiraju grupe osiguravatelja i dokumentuju dokaz o transakcijama.

Izdavanje obveznica deo je napora zemlje da podrži preduzetnike sa efikasnijim pristupom kapitalu. Od septembra banka je posudila 404 milijarde juana (57,7 milijardi dolara) za više od 410 000 malih i mikro preduzeća, saopštila je banka.

Finansiranje za mala i srednja preduzeća (MSP) bio je jedan od glavnih slučajeva korišćenja blokovskog lanca za banke i kompanije za finansijske usluge u Kini.

Industrijska i trgovinska banka Kine (ICBC), najveća banka po imovini na svetu, počela je da nudi faktoring usluge (transakcije gde preduzeće prodaje potraživanja trećoj osobi sa popustom u zamenu za neposrednu isplatu gotovine) malim i srednjim preduzećima blockchain platforma u februaru 2018.

Ant Financial, fintech grupa tehnološkog giganta Alibabe, najavila je da će za tri meseca pokrenuti sopstvenu blockchain platformu koja će malim i srednjim preduzećima pružiti pouzdanije finansijske usluge.

Pored Kine, španski bankarski gigant Santander izdao je u septembru 20 miliona dolara obveznica koje trguju ethereumom u nastojanju da se ubrza proces izdavanja obveznica.

Tags
Back to top button