Lučić: Telekom Srbija duplirao broj korisnika za godinu, optički internet daje bolji kvalitet – Bankar.rs
INTERVJUIKOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Lučić: Telekom Srbija duplirao broj korisnika za godinu, optički internet daje bolji kvalitet

Vladimir Lučić, koordinator za internet i multimediju u kompaniji Telekom Srbija, kazao je da je Telekom za dve godine uspeo da pokrije značajan deo korisnika i da duplira broj korisnika za godinu dana.

Čak 400.000 korisnika u Beogradu može da se priključi na optički internet, a Telekom radi sa najvećom telekomunikacionom firmom na svetu, Huawei i da se koristi najkvalitetnija oprema, i poštuju svi propisi i saglasnost stanara zgrada u koje se uvodi optički internet:

“Razvoj optičkog interneta je veoma bitan i meni je žao što se na pragu 2020. godine na taj način kritikuje Telekom, s obzirom na to da smo se i ubrzali. Može da se postavi logično pitanje zašto to ranije nismo radili. Mi smo imali situaciju da zbog naše pasivnosti na tržištu do pre godinu dana, počinjemo da padamo u svim segmentima korisnika interneta, televizije i fiksnoj. Da smo tako nastavili, doveli bismo našu firmu do uništenja, iako bi trebalo da budemo broj jedan”, kaže Lučić za Kurir i dodaje da je razvojem optičkog interneta došlo do boljeg kvaliteta servisa, veće konkurentnosti.

“Kupovinom kablovskih operatera i izgradnjom optičkog interneta smo više nego duplirali broj korisnika za godinu dana. Imamo preko 10.000 novih korisnika mesećno, što samo znači da ćemo dodatno jačati u budućnosti. Imamo 42 posto učešća”, kaže Lučić.

On dodaje da razvoj optičkog interneta ima brojne prednosti:

“Stvaraju se novi kanali, više nego ikad se ulaže u domaći sadržaj, bolje su cene ka korisniku. Razvoj optike je bitan i za razvoj 4G mreže, što donosi kvalitetan internet i u budućnosti jer će biti bolji kvalitet mreže”, dodaje Lučić.

Lučić objašnjava da Telekom ulazi u zgrade gde ima saglasnost stanara, i da se poštuju svi propisi i dozvole.

“Nama je potrebna dozvola da bi iskopali segment. Mi kopamo manji segment, u zgradi imamo dozvolu stanara i potpise da uđemo u zgradu. To je naša dužnost, moramo korisnicima da omogućimo kvalitetan internet i televiziju, ne možemo da ih ostavimo da žive u 20. veku. Sve se radi po propisima i dozvolama u svim gradovima”, naglašava sagovornik Kurira.

Lučić se dotakao i teme autorskih prava, naglasivši da je Telekom oduvek podržavao sve organizacije koje štite autorska prava, kao i da je dobro što se zakon približava zakonu Evropske unije, zato što su autorska prava izuzetno bitan segment razvoja. Međutim, kako ne poštuju svi zakon, to Telekom stavlja u nezavidan položaj.

“Mi imamo sve ugovore sa svim organizacijama koje štite autorska prava i uvek smo ih plaćali. Ono što je mali paradoks je da je Telekom Srbija uvek bio u neravnopravnom položaju u tržišnoj utakmici, baš zbog toga. Poznat je slučaj da je Sokoj pre nekoliko godina tvrdio da Telekom Srbija plaća više nego svi kablovski operateri zajedno i da bi pokrenuli sudske procese od kablovskih operatera, da bi od njih naplatili naknadu. Sada naša ćerka firma “HD win” pod kojom imamo Arenu, Star, Superstar kanal, registrovana je u Srbiji i samim tim plaćamo sva autorska prava dok naša direktna konkurencija “United media” pod kojom su isto značajni kanali (Sportklub, Nova S, N1) iako rade u Srbiji, fiktivno su registrovani u drugoj zemlji i samim tim ne plaćaju pravo. Poštujući zakone i plaćanja autorskih prava, mi ulazimo u neravnopravnu bitku na tržištu”, zaključuje Lučić.

On kaže da se nada da će institucije kao što je “Agencija za zaštitu konkurencije” na kraju srediti situaciju na tržištu, i izjednačiti položaj Telekoma u odnosu na druge, kao i da se radi o velikim iznosima koje kompanija plaća za autorska prava.

“Što se tiče samog Telekoma Srbije, to je više miliona evra. Što se tiče ćerke firme, ona će samo ove godine platiti preko 500.000 evra svim organizacijama”, kaže koordinator za internet i multimediju u kompaniji Telekom Srbija.

Izvor: Kurir.rs

Tags
Back to top button