UniCredit najavio prestanak finansiranja projekata vezanih za fosilna goriva – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

UniCredit najavio prestanak finansiranja projekata vezanih za fosilna goriva

Italijanska banka UniCredit najavila je prekid svih oblika kreditiranja projekata vezanih uz ugalj za termoelektrane do 2023. godine, pridružujući se sve većem broju finansijskih kompanija koje nastoje da poboljšaju svoj ekološki imidž.

Banke širom svijeta su pod pritiskom investitora, regulatora i ekoloških aktivista da olakšaju prelaz na nisko-ugljičnu ekonomiju, podsjeća Rojters.

Finansiranje naftnih, plinskih i projekata s ugljem našlo se pod posebnim povećalom usled učestalih poziva aktivista da se globalna ekonomija manje oslanja na fosilna goriva kako bi se izbeglo katastrofalno globalno zagrevanje.

Predstavljajući svoje ciljeve održivosti, italijanska banka je nedelju dana uoči objave novog četvorogodišnjeg plana objavio da će do 2023. povećati izloženost sektoru obnovljive energije za četvrtinu, na više od devet milijardi evra.

Banke čija imovina čini trećinu sektora na globalnom nivou usvojile su u septembru nova UN-ova načela o “odgovornom bankarstvu” čiji je cilj suzbijanje klimatskih promena kroz suzdržavanje od kreditiranja projekata u segmentu fosilnih goriva.

UniCredit, najveća italijanka banka po imovini, tada nije bila u toj grupi no sada bi joj se mogla pridružiti.

Nameravaju zabranu finansiranja novih projekata u segmentu vađenja uglja za termoelektrane i za proizvodnju struje u elektranama na ugalj i odrediti stroge obaveze klijentima u korporativnom sektoru, usmerene na smanjeno oslanjane na ugalj.

Nova UniCreditova politika u segmentu nafte i plina zabranjuje takođe finansiranje novih projekata u segmentu nafte i plina na području Arktika, proizvodnjom nafte iz katranskog peska te vađenjem nafte i plina na otvorenom moru.

U planu je i ograničavanje finansiranja klijenata aktivnih u tim područjima.

“Naravno da bismo se našli u problemima kad bi naftne kompanije ovog trena nestale… Moramo finansirati tranziciju”, pojasnio je Mustier.

Francuska banka BNP Paribas već je prošle nedelje objavila da će se do 2030. u potpunosti povući iz finansiranja projekata vezanih za ugalj za termoelektrane na području Evropske unije, a do 2040. u svetu.

Francuska osiguravajuća kuća AXA objavila je da jača klimatsku strategiju, obećavši da će se povući iz takvih projekata puno brže no što su do sada planirali. Nameravaju povlačenje iz više zemalja, s obzirom na težnju vlasti da ubrzaju tranziciju na nisko-ugljičnu ekonomiju.

Izvor: Seebiz

 

Tags
Back to top button