RS: Počelo suđenje po milionskoj tužbi Litvanaca protiv Banke Srpske – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

RS: Počelo suđenje po milionskoj tužbi Litvanaca protiv Banke Srpske

BANJALUKA – Nakon tri godine počelo je suđenje u sporu između Ukio banke i Banke Srpske, gdje Litvanci traže 38,5 miliona maraka koji su im ostali na transakcionim i depozitnim računima u Banci Srpske, odnosno bivšoj Balkan Investment banci.

“Ukio grupa” iz Litvanije, koja je bila većinski vlasnik Fabrike glinice “Birač” iz Zvornika i Balkan Investment banke, Republiku Srpsku oštetila je za oko milijardu KM. Podneto je više izvještaja tužilaštvima protiv njih i lica iz Republike Srpske, bila su hapšenja, ispitivanja, ali optužnice i suđenja nema.

Međutim, počelo je suđenje u Okružnom privednom sudu Banjaluka i to po tužbi Litvanaca protiv Banke Srpske. Pre dva dana održano je pripremno ročište, a nastavak je zakazan za januar.

Predmet spora je utvrđivanje osnovanosti potraživanja Ukio banke u likvidacionom postupku, a iskazana vrednost spora je 38,5 miliona KM.

U tužbi, Ukio banka navodi da je nakon otvaranja likvidacionog postupka u Banci Srpske likvidacionom upravniku Petru Mićiću prijavila ukupna potraživanja od 46,6 miliona KM, a koja je on osporio.

„Likvidacioni upravnik Banke Srpske je, odlukom od 9. avgusta 2016. godine, u celosti osporio tužiocu prijavljeno potraživanje, te ga uputio da pokrene parnični postupak pred nadležnim sudom radi utvrđenja osnovanosti prijavljenog potraživanja. Osporeni iznos od 46,6 miliona KM odnosi se na novčana sredstva po transakcionim računima i depozite koje je Ukio banka imala kod Banke Srpske, i to zajedno sa obračunatom zakonskom zateznom kamatom na glavni dug“, navedeno je u tužbenom zahtevu.

Kada je počela da se urušava kompletna litvanska grupacija u Republici Srpskoj, Agencija za bankarstvo je, da bi sprečila povlačenje novca koji je Ukio banka imala kod Balkan Investment banke, 24. januara 2014. godine donela Privremenu mjeru zabrane raspolaganje vlasniku računa.

Banka Srpske je u februaru ove godine uzvratila kontratužbom i od Litvanaca zahteva isplatu 115 miliona maraka.

Balkan investment banka bila je u vlasništvu “Ukio grupe” Vladimira Romanova u sklopu koje je bila i Ukio banka. Nakon što je Balkan investment banka dovedena na rub propasti i u njoj polovinom 2013. godine uvedena prinudna uprava, a litvansko rukovodstvo napustilo BiH, Vlada RS je iste godine dokapitalizovala banku i preimenovala je u Banku Srpske.

Međutim, ni tada nije bilo pomoći, Banka Srpske je nastavila da posluje sa gubicima, a u maju 2016. godine je otišla u likvidaciju.

Izvor: Capital/Svjetlana Šurlan

Tags
Back to top button