Hrvatska od Srbije traži 148,5 miliona dolara – Bankar.rs
SVE VESTI

Hrvatska od Srbije traži 148,5 miliona dolara

U trenutku raspada bivše države na deviznim računima u mešovitim bankama SFRJ u inostranstvu se nalazilo 645,55 miliona američkih dolara pa Hrvatska u postupku sukcesije od Srbije potražuje 148,5 miliona dolara, piše Večernji list.

Taj novac po Sporazumu o sukcesiji trebalo je podeliti među državama naslednicama, tako da je Hrvatskoj trebalo pripasti 23 odsto, odnosno 148,5 miliona dolara.

Hrvatska ima dokaze da se zajednički novac – oko 690 miliona dolara, 90-ih koristio za plaćanje inodugova srpskih kompanija te da je Srbija posebno instruirala banke da se ne koristi za druge republike.

Temu nestalih, odnosno protivpravno potrošenih sredstava Hrvatska će, kao domaćin današnjeg sastanka Stalnog zajedničkog odbora, tela zaduženog za nadzor sprovođenja sukcesije, staviti kao posebnu tačku dnevnog reda.

Insistiraće da se sprovede Sporazum o sukcesiji, odnosno da se podeli 645,55 miliona dolara, a ako je taj novac protivpravno potrošen – a očito jeste – da se nađe rešenje za kompenzaciju, kažu iz ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske.

Tags
Back to top button