Brnabić: Srbija u toku 2019. privukla 2,4 milijarde evra stranih investicija – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Brnabić: Srbija u toku 2019. privukla 2,4 milijarde evra stranih investicija

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas da Srbija nastavlja da transformiše svoju ekonomiju sa radno-intenzivnih investicija na rast zasnovan na znanju i inovacijama.

Srbija je prošle godine privukla 3,5 milijarde evra stranih direktnih investicija, a za devet meseci ove godine 2,4 milijarde, rekla je Brnabić na predstavljanju 17. izdanja Bele knjige Saveta stranih investitora.

U osam meseci ove godine izvoz IT usluga je premašio izvoz usluga iz cele prošle godine, kao i izvoz poljoprivrednih proizvoda, rekla je ona. Ona je navela da Vlada Srbije ostaje pri projekciji rasta BDP za ovu godinu od 3,5 odsto, uprkos tome što su Svetska banka i Fiskalni savet revidirali tu stopu nadole, piše Danas.

Brnabić je rekla da je stopa nezaposlenosti u ovom trenutku 10,3 odsto i da očekuje da će podaci iz trećeg kvartala pokazati da će nezaposlenost biti jednocifrena. Ona je rekla da želi da „pobije taj trend kritizerstva“ da nezaposlenost pada jer ljudi odlaze iz zemlje, podacima da raste zaposlenost, da ona iznosi 49,2 a bila je 41,8 odsto i da je to razlog pada broja nezaposlenih.

Javni dug zemlje je 52 odsto BDP, rekla je Brnabić uz očekivanje da će do kraja godine pasti na 50 odsto jer će neki skupi krediti biti zamenjeni jeftinijim.

Kreditni rejting zemlje je BB+, a želim da pohvalim ministarku Zoranu Mihajlović zbog uspeha sa izdavanjem građevinskih dozvola, čime je Srbija među deset zemalja najboljih u toj oblasti na svetu, dodala je premijerka. Brnabić je rekla da su tri ključna stuba evropskih integracija – ekonomske reforme, reforma javne uprave i vladavine prava.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici poručio je da želi sve da uveri da Srbija ima evropsku perspektivu i da se to nije promenilo, uprkos nedostatku konsenzusa u Briselu o jednoj odluci. To ostaje ključni prioritet i za Srbiju i za EU, rekao je Fabrici aludirajući na odluku Saveta EU od pre nekoliko nedelja da se ne otvore pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Fabrici je podsetio da je Srbija otvorila 17 i privremeno zatvorila dva poglavlja, napominjući da to ne treba gledati kao na trku od 100 metara, već na maraton.

Vladavina prava je prvi prioritet i od toga zavisi privredni rast, rekao je Fabrici i dodao da je predstavljanje Bele knjige prilika da se „izmeri pritisak i temperatura poslovnog okruzenja“.

Bela knjiga i njene preporuke su veoma slične kao i izveštaj Evropske komisije, ocenio je on. Ekonomski rast ide ruku pod ruku sa vladavinom prava, privrednici vole predvidivost, predočio je Fabrici.

Srbija je postigla napredak, ali potrebno je jos rada i nadam se sledeće godine da ćemo dostići 50 odsto primenjenih preporuka, rekao je on.

Predsednica Saveta stranih investitora Jana Mihajlova poručila je da ta organizacija zagovara dalje ubrzanje reformi sa ciljem da se sledeće godine Srbija približi 50 odsto u primeni preporuka iz Bele knjige. Jana Mihajlova je rekla da je ove godine primenjeno 41 odsto preporuka i izdanja Bele knjige iz 2018. godine.

Prema njenim rečima, tri su ključna očekivanja od Vlade Srbije – da ubrza pristupne pregovore sa EU, rad na fiskalnoj konsolidaciji i unapređenje primene zakona, posebno u oblasti poreza.

Od novembra 2018. godine do novembra ove godine, prema nalazima Bele knjige, dve oblasti sa najboljim učinkom su regulativa koja se odnosi na duvansku industriju i transport, dok ove godine postoje i dve nove industrija nafte i gasa i zakon o javnom beležništvu.

Od devet priorotetnih tema radne grupe Saveta i Vlade Srbije za sprovođenje preporuka Bele knjige, digitalizacija, borba protiv nedozvoljene trgovine, stečaj i farmaceutska industrija zabeležili su umeren napredak, nekretnine i izgradnja i porezi su zabeležili neki napredak, dok rad, zakon o deviznom poslovanju i bezbednost hrane nisu zabeležili napredak.

Podaci govore da je od 272 preporuke ostvaren napredak od sedam odsto u njihovoj primeni, u 34 odsto je bilo nekog napretka dok u 59 odsto preporuka nije bilo nikakvog napretka. Savet stranih investitora čini 120 kompanija koje su uložile oko 35 milijardi evra i zapošljavaju 100.000 ljudi.

Tags
Back to top button