Nemačke štedionice otkazuju premijum štedne ugovore svojih klijenata zbog negativnih kamatnih stopa – Bankar.rs
Depoziti i štednjaSVE VESTI

Nemačke štedionice otkazuju premijum štedne ugovore svojih klijenata zbog negativnih kamatnih stopa

Nemačke štedionice u sve većem broju otkazuju premijum štedne ugovore sa svojim klijentima opravdavajući to troškovima politike negativnih kamatnih stopa Evropske centralne banke.

Nakon što je Nürnberger Sparkasse u julu najavila otkaze ugovora, sada je isto učinila i minhenska Stadtsparkasse za 28.000 premijum štednih ugovora svojih klijenata.

Savezni vrhovni sud dao je jednom presudom mogućnost bankama da otkažu skupe ugovore o premijum štednji, koji su jednostavno postali preskupi za institucije u dugoročnoj fazi sa niskim kamatama.

Stadtsparkasse München, najveća bavarska štedionica, najavila je raskid 28.000 ugovora o premijum štednji, te još 15.000 ugovora o štednji u sledećih nekoliko godina. Ugovori o premijum štednji su ugovori o štednji bez određenog roka, koji su dosegli svoju najvišu kamatnu stopu nakon 15 godina.

Stadtsparkasse München međutim već otvara novo bojište. Naime, svi kupci koji od 1. oktobra u banci otvore tekući račun ili takozvani gotovinski račun moraju potpisati dopunski ugovor. To štednoj banci omogućava naknadni proračun negativnih kamata na bilo koji saldo.

Izvor: Indikator.ba

Tags
Back to top button