Poslodavci hoće olakšice kako bi više zapošljavali – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Poslodavci hoće olakšice kako bi više zapošljavali

Unija poslodavaca Srbije uputila je dopis ministru finansija u Vladi Srbije Siniši Malom sa zahevom da se produži rok važenja člana 45 Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, koji poslodavcima daje mogućnost da zasnuju radni odnos sa nezaposlenima uz povraćaj dela uplaćenih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje po osnovu zarade.

Drugim rečima, da im se produže poreske olakšice za novo zapošljavanje.

Naime, krajem decembra ove godine rok važenja tog člana ističe, a poslodavci smatraju da je upravo pravo na povraćaj dela plaćenih doprinosa za novozaposleno lice u velikoj meri uticalo na novo zapošljavanje, posebno u mikro, malim i srednjim privrednim društvima. Korist od ove olakšice imali su kako poslodavci, tako i nezaposleni koji su dobili priliku da zasnuju radni odnos. UPS u dopisu ističe da, „imajući u vidu ekonomske prilike i tržište na kojem posluju, poslodavci imaju velika očekivanja da se rok za poreske podsticaje za novozaposlena lica produži”.

Pitanje produžetka poreskih olakšica za novo zapošljavanje predstavnici UPS-a predstavili su i na sednici Saveta zapošljavanja, tako da su ministri iz Vlade Srbije s tim njihovim zahtevom već upoznati. UPS očekuje da će poslodavcima i dalje biti omogućeno da koriste pomenute poreske olakšice koje utiču na rast zaposlenosti u privatnom sektoru i da će Ministarstvo finansija i dalje podržavati rast i razvoj malih i srednjih privrednih društava.

UPS zaključuje da bi prestanak važenja tog poreskog podsticaja imao negativne posledice po novo zapošljavanje, a posebno zapošljavanje dugoročno nezaposlenih lica.

Izvor: Dnevnik.rs

Tags
Back to top button