Štada grupa najavila ulaganja u Hemofarm od blizu 20 miliona evra i naredne godine – Bankar.rs
KOMPANIJEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Štada grupa najavila ulaganja u Hemofarm od blizu 20 miliona evra i naredne godine

Generalni direktor Štada grupe, u okviru koje posluje i Hemofarm, Peter Goldšmit, izjavio je da je ta nemečka farmaceutska kompanija u razvoj vršačke fabrike lekova ove godine uložila 20 miliona evra i najavio da će u narednoj godini ulaganja biti u približno istom iznosu.

“Investicije će ići u poboljšanje produktivnosti, da svi procesi budu jeftiniji, ali i u poboljšanje kvaliteta. U pogone, za obuku ljudi, u sve ono što će nam pomoći da ostanemo konkurentni”, kazao je on na konferenciji za novinare u Beogradu, nakon godišnjeg globalnog sastanka 150 rukovodilaca Štada grupe, koji se prvi put održao u Srbiji.

Goldšmit je kazao da privredna stagnacija u Nemačkoj neće ugroziti planirana ulaganja u Srbiju, odnosno da te investicije nisu povezane sa makroekonomskom situacijom u Nemačkoj, dodavši da je Štada grupa i dalje među prvih deset kompanija u toj zemlji.

Prema njegovim rečima, Hemofarm je za Štadu od suštinske važnosti, ne samo sa komercijalnog aspekta, već je ona, naglasio je, jedan od osnovnih stubova zdravstva u Srbiji, ali koja proizvodi lekove i preparate i za svet.

Podsetio je da je prošle godine Hemofarm proizveo 5,6 milijardi tableta, boca ili tuba.

Istaknuto je i da je od 2006. godine, od kada je Hemofarm deo Štada grupe, u opremu, infrastrukturu, procese i uvođenje najmodernijih standarda uloženo oko 300 miliona evra.

Govoreći o poslovanju Štada grupe, koja prodaje svoje proizvode u 130 zemalja, on je naveo da je u prvih šest meseci ove godine grupa imala rast od 11 odsto.

Goldšmit je istakao da je rast zabeležen u mnogim zemljama i regionima gde Štada posluje, a posebno u oblasti generičkih proizvoda, ali i u brendiranim proizvodima, koji obuhvataju proizvode koji se prodaju bez lekarskog recepta i medicinske proizvode široke potrošnje.

Kako je saopšteno, tako se konsolidovana prodaja u prvoj polovini ove godine povećala na 1,26 milijardi evra.

Goldšmit je istakao je da će Štada grupa nastaviti da razvija strateška partnerstva širom sveta u oblasti razvoja i inovacija, kako bi i u budućnosti zadržala konkurentnost na tržištu.

Generalni direktor Hemofarma Ronald Zeliger kazao je da je vršačka kompanija lider u proizvodnji lekova u Srbiji, sa 12 odsto vrednosnog udela na tržištu lekova i 27 odsto u obimu.

Naglasio je da je od pre nekoliko meseci Hemofarm postao lider i u Bosni i Hercegovini u oblasti lekova koji se izdaju na recept, ali i preparata koji se kupuju bez recepta, navodeći da je Hemofarm od skoro lider i na tržištu Crne Gore.

“Mi ovde proizvodimo 60 odsto svih preparata Štade, a 70 odsto naše proizvodnje odlazi u zemlje širom sveta”, kazao je Zelinger.

Hemofarm fondacija, kao i izveštaj o održivom razvoju, koji je ove godine objavljen sedmi put zaredom, kako je naveo, pokazatelji su da se kompanija brine o dobrobiti lokalne zajednice.

Zelinger je ponovio i da je Hemofarm kompaniji Aebela farm u Starim Banovcima proletos prodao samo halu i deo mašina koje više nisu bile potrebne u proizvodnji, koja je preseljena u pogon u Šapcu, ali ne i biznis i tehnologiju.

Direktor proizvodnje Hemofarma za jugoistočnu Evropu Dejan Ivanović naveo je da se ove godine očekuje proizvodnja od 6,3 milijarde tableta, boca ili tuba.

“Od 2006. godine, od kada je Hemofarm deo Štada grupe, obim proizvodnje se povećao dva i po puta, a četiri puta je povećan broj proizvoda kojih je trenutno više od 3.000”, kazao je Ivanović.

Dodao je i da se u vršačkoj fabrici poštuju svi standardi farmaceustske industrije.

Štada grupa upošljava gotovo 10.500 ljdi širom sveta, a u fiskalnoj 2018. godini imala je dobit, pre kamate, poreza i amortizacije (EBITDA) od 503,5 miliona evra.

Tags
Back to top button