Pad uvoza robe iz Srbije na Kosovo sa prošlogodišnjih 12,3 na 0,7 odsto – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Pad uvoza robe iz Srbije na Kosovo sa prošlogodišnjih 12,3 na 0,7 odsto

Prema podacima Agencije statistika Kosova, uvoz iz Srbije na Kosovo sa prošlogodišnjih 12,3 odsto u istom sedmomesečnom periodu ove godine pao je na samo 0,7 odsto.

Do ovakvog pada uvoza iz Srbije je, prema mišljenju profesora ekonomije Naima Gašija, došlo zbog uvođenja takse od 100 odsto na robu koja se uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Kosovo, međutim, i dalje ima negativan trgovinski bilans jer robu koja se ne uvozi iz Srbije nije zamenilo domaćim proizvodima, već ih i dalje uvozi iz drugih zemalja.

Istovremeno, prema ASK, u julu ove godine porast beleže i izvoz i uvoz.

Prema istoj informaciji ASK, u sedam meseci ove godine pokrivenost uvoza izvozom iznosi 12 odsto, dok je trgovinski deficit veći za 5,3 odsto u julu 2019. godine, u poređenju sa istim periodom 2018.

Trgovinski deficit u sedam meseci 2018. iznosio je 281,4 miliona evra, dok je u istom periodu 2019. bio 296,3 miliona evra.

Prema istim podacima, izvoz robe u julu 2019. iznosio je 40,4 miliona, dok je uvoz dostigao 336,8 miliona evra.

Inače, prema rečima srpskog ministra trgovine Rasima Ljajića, šteta od prištinskih taksi dnevno iznosi oko 1,07 miliona evra, s tim da je zbog gubitka tržišta za srpske privrednike indirektna šteta mnogo veća.

On je naveo da će na godišnjem nivou srpski privrednici pretrpeti štetu od oko 400 miliona evra zbog prištinskih taksi.

Izvor: Beta

Tags
Back to top button