Poslovni inkubatori za početnike – Pomažu im da razviju svoj biznis – Bankar.rs
SAVETI ZA POSAOSVE VESTI

Poslovni inkubatori za početnike – Pomažu im da razviju svoj biznis

U našoj zemlji postoji ukupno 36 poslovnih inkubatora u kojima posluju 543 početnika u biznisu. Podršku poslovanju pruža 19 inkubatora, a preostalih 17 – samozapošljavanju.

Ana Đorđević je mlada preduzetnica. Sa još troje kolega vodi kompaniju “InSono” koja radi i na dva inovativna proizvoda. Njihov pametan mikrofon, ukoliko se ugradi u sistem “pametnih kuća” može sve da čuje i prepozna, pa tako i da na zvuk kiše zatvori prozore. Drugi patent će fabrikama omogućiti da pomoću zvuka testiraju kvalitet svojih proizvoda. Ova kompanija postoji tek malo više od godinu dana, a ambiciozne ideje razvija u Startap centru u Nišu, u kom će, nadaju se, ojačati i razviti poslovanje. U Srbiji funkcioniše ukupno 36 poslovnih inkubatora, u kojima posluju 543 početnika u biznisu.

Najviše stanara su preduzeća iz oblasti informacionih tehnologija i kreativne digitalne industrije. Približno 60 odsto korisnika usluga inkubatora pripada ovom sektoru, podaci su EUBID, projekta koji pruža podršku razvoju inkubatora. Koncentrisani su uglavnom u velikim gradovima – Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

– U manjim gradovima usluge inkubatora koriste i početnici u poslovanju u oblasti prerade drveta i proizvodnje nameštaja, proizvodnje alata, zanatskih i uslužnih delatnosti – stoji u analizi EUBID. – Najveća potreba javlja se za unapređenje spektra usluga koje poslovni inkubatori pružaju svojim korisnicima. Na taj način oni će im obezbediti dalji rast i razvoj i samim tim povećati stopu opstanka preduzetnika na tržištu u prvih godinu dana poslovanja, što je veoma veliki izazov.

Od 36 inkubatora, 19 pruža podršku inovativnim početnicima u poslovanju. U preostalih 17 inkubatora pruža se podrška za samozapošljavanje. Startap centar u Nišu radi pri Elektronskom fakultetu.

– Koristimo njihov radni prostor i dodatne usluge poput knjigovodstvenih, pravnih i saveta iz menadžmenta – objašnjava Ana Đorđević. – Organizuju se predavanja, dolaze razni stručnjaci, što je nama mnogo korisno. I zbog znanja i zbog novih kontakata sa potencijalnim saradnicima. Bitno je što se sve dešava na fakultetu, gde je i laboratorija koju možemo da koristimo. Ideja je da počnemo rad u inkubatoru, da jačamo i da se potom preselimo u Naučno-tehnološki park.

PROJEKAT

U SARADNjI sa Ministarstvom privrede pokrenut je i projekat EUBID “Podrška Evropske unije razvoju poslovnih inkubatora”. Njegova svrha je da u naredne dve godine doprinese razvoju kapaciteta poslovnih inkubatora kako bi mogli da pruže što bolje usluge početnicima u poslovanju. Projekat finansira Evropska unija sa 1,5 miliona evra.

Izvor:Novosti

Tags
Back to top button