Londonska berza dogovorila kupovinu Refinitiva za 27 milijardi dolara – Bankar.rs
IZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Londonska berza dogovorila kupovinu Refinitiva za 27 milijardi dolara

Londonska berza (LSE) je dogovorila kupovinu provajdera finansijskih informacija, kompanije Refinitiv, sporazumom vrednim 27 milijardi dolara, s ciljem da proširi ponudu trgovanja u raznim regionima i valutama i da se pozicionira kao konkurent “Blumbergu”.

Dogovor objavljen danas, koji će biti predmet odobrenja regulatora i akcionara LSE, transformisaće Londonsku berzu u glavnog distributera kao i autora podataka sa finansijskih tržišta, prenosi Rojters.

“Ova transakcija je odlučujući trenutak za LSE u smislu njenog strateškog značaja”, naveo je predsednik ove berze Don Robert u saopštenju, kojim je potvrdio dogovor koji će LSE-u pomoći da svoje poslovanje, pored trgovanja akcijama i finansijskim derivatima, proširi i na valute preuzimanjem FXALL i odgovarajućih platformi Refinitiva.

“Sve veći broj naših klijenata želi da trguje širom raznih regiona i različitim valutama”, rekao je glavni izvršni direktor LSE Dejvid Švimer u telefonskoj izjavi za novinare nakon dogovora, koji dolazi deset meseci nakon što je jedan konzorcijum, pod vođstvom investicionog fonda Blekstoun, otkupio deo Refinitiva od “Tomson Rojtersa”.

Ova transakcija predstavlja brzu zaradu za američku privatnu investicionu grupaciju Blekstoun, koja će udvostručiti vrednost svoje investicije, rekao je za Rojters neimenovani izvor upoznat sa dogovorom.

Prema sporazumu, akcionari Refinitiva će na kraju imati oko 37 odsto udela u LSE-u, ali manje od 30 procenata ukupnih glasačkih prava.

Akcije LSE-a porasle su za više od šest odsto na rekordnih 7,152 penija, nakon što je saopšteno da je berza povećala ukupne prihode u prvoj polovini godine za osam odsto na 1,1 milijardu funti (1,33 milijarde dolara) i posle potvrde o kupovini Refinitiva, koja je prvobitno najavljena prošle nedelje.

Iz Londonske berze su naveli da će Robert i dalje biti predsednik proširene kompanije, Dejvid Švimer će ostati na funkciji glavnog izvršnog direktora LSE, dok će se generalni direktor Refinitiva Dejvid Krejg pridružiti izvršnom odboru LSE-a i nastaviti da vodi kompaniju.

LSE očekuje da će posao biti okončan do druge polovine 2020. godine.

Tags
Back to top button