Zašto dinar jača? – Bankar.rs
ANALIZEFOREXNBSSLIDERSVE VESTI

Zašto dinar jača?

Da li je sve jači kurs dinara realan odraz stanja srpske ekonomije ili domaćom valutom “upravlja” centralna banka, sve je češće pitanje koje se postavlja u široj, ali i u stručnoj javnosti.

Dinar je prethodne nedelje gotovo svakodnevno obarao rekord, te je kurs od 117,7 dinara za evro doveo domaću valutu na najjači nivo od početka godine. S druge strane, centralna banka je istovremeno nastavila sa sve jačim intervencijama kako bi sprečila jake oscilacije kursa. U pojedinim danima one su bile toliko intenzivne da se i u stručnim krugovima često postavljalo pitanje koliko je kurs domaće valute realan i šta bi se sa dinarom dogodilo bez intervencija guvernera Jorgovanke Tabaković. Dodatno pitanje koje je istovremeno provejavalo bilo je i hoće li dinar biti stabilan i naredne godine i tako nastaviti pozitivan trend koji je započet pre dve i više godina kada je jedan evro vredeo i 124 dinara.

Odgovori stručne javnosti kreću se od toga da je stabilan kurs dinara realan odraz srpske ekonomije, preko tvrdnji da NBS svojim intervencijama “pegla” kurs, ali da je to razumna politika, do toga da će domaća valuta najverovatnije biti stabilna i tokom cele naredne godine.

“Srbija je trenutno atraktivna za strane direktne i portfolio investicije. Stranim ulaganjima povećava se priliv kapitala iz inostranstva, a imali smo i izuzetnu tražnju za nedavno emitovanim dugoročnim dinarskim obveznicama u Londonu. Takođe, stabilnosti dinara doprinose i doznake koje su značajan sezonski faktor, posebno u ovom letnjem periodu”, zajednički je stav sagovornika “Blic Biznisa”.

“NBS svojim intervencijama “pegla” kurs i mislim da je to razumna politika sprečavanja kratkoročnih velikih fluktuacija koja ne utiče presudno na stabilnost kursa. Ne vidim da intervencije NBS utiču bitno na vrednost dinara i smatram da u slučaju njihovog prestanka ne bi bilo velikih pomeranja, osim što bi se javljali češći kratkoročni “drhtaji” kursa koji bi negativno uticali na privrednike. Što se tiče uticaja koji deluju u pravcu stabilnosti kursa oni su ozbiljni. Uz priliv kapitala kroz strane direktne investicije, značajan faktor su i doznake koje su još uvek velike – prema nekim podacima oko 3 milijarde godišnje”, ocenio je ekonomista Ljubomir Madžar.

Zoran Grubišić, profesor Beogradske bankarske akademije smatra da redovne intervencije NBS, koja kupovinom ili prodajom deviza na međubankarskom deviznom tržištu sprečava prevelike dnevne fluktuacije, “nisu ništa loše i podseća da se one uglavnom kreću u pravcu kupovine deviza, odnosno sprečavanja pada deviznog kursa”.

“Uostalom, najnoviji podaci pokazuju da su devizne rezerve NBS na rekordno visokom nivou, što je uglavnom posledica tih kupovina. Ipak, ako NBS ne bi intervenisala u nekom periodu, svakako bi se osetio pad vrednosti dinara u odnosu na evro. On bi doduše bio veoma blag i onda bi se zapravo moglo postaviti pitanje da li je kurs realan, a čini mi se da u tom slučaju ne bi bio”, istako je Grubišić za “Blic Biznis”.

Na pitanje šta će biti sa kursom u narednom periodu naš sagovornik je optimista.

“Nema nagoveštaja da će se nešto menjati, kada je reč o stabilnosti. Verujem da do kraja ove, pa i tokom 2020. godine oscilacije vrednosti neće biti veće od 0,1 ili 0,2 odsto”, ocenio je Grubišić.

Najveća intervencija u junu

Kako bi sprečila prejake oscilacije kursa NBS je samo u ovoj godini kupila jednu milijardu i 550 miliona evra i prodala 130 miliona. Koliko je to zapravo možda najbolje govori podatak da je u celoj prošloj godini ukupno kupila 1,8 milijardi evra i prodala 255 miliona.

“Najveća intervencija, otkako se sprovode bilo je upravo u junu ove godine, kada je NBS zbog velikog interesovanja stranih investitora za ulaganje u dugoročne dinarske obveznice Srbije kupila 735 miliona evra”.

2018. – 118,2

2017. – 121,3

2016. – 123,1

2015. – 120,7

“Pritisci ka jačanju dinara na domaćem deviznom tržištu i jačanje domaće valute poslednjih dana su, gotovo u celosti, rezultat povećanog poverenja stranih investitora koji svoj novac u znatnijem iznosu ulažu u dugoročne dinarske obveznice Republike Srbije”, poručila je Narodna banka Srbije.

Tags
Back to top button