Hrvatska uvodi evro 2024. godine – Bankar.rs
SVE VESTI

Hrvatska uvodi evro 2024. godine

Pismo namere koje je Hrvatska poslala u Brisel za uvođenje evra ministar finansija Zdravko Marić ocenio je kao jedan od najvažnijih trenutaka u hrvatskoj istoriji. Moguće je, kaže, da će evro postati hrvatska valuta početkom 2024. godine.

Na pitanje je li moguće da 1. januara 2024. godine hrvatski građani počnu plaćati evrima, Marić je kazao za RTL Danas da je pomenuta godina veoma realistična za uvođenje evra:

“Teško je reći koja godina, ali bih rekao da je čak i moguće. Mi smo preuzeli obveze za ispunjavanje nekih mera. To moramo sami učiniti kako bi se pojačao i ekonomski rast. Ova godina koju spominjete je realistična”, poručio je ministar.

Najavio je nižu stopu PDV-a od prvog januara 2020.

“Obvezali smo se da ćemo nastaviti sa smanjivanjem parafiskalnih nameta. Jedna od mera rasterećenja je stopa PDV-a od 1. januara 2020. Na dobrom smo putu da nađemo prostor kako dati novi razlog poslodavcima da daju veće plate. Koji oblik i koji način, pričekajmo još nekoliko nedelja. Kada sve učinimo, prvo ću predstaviti predsjedniku Vlade, Vladi i parlamentarnoj većini, a onda idemo u javnu objavu”,rekao je ministar i naglasio: ”To je jedan deo stimulansa”.

 

Tags
Back to top button